|

Skattefifflet fortsätter i Europa – Sverige sticker ut

Plundringen av europeiska statskassor tycks fortsätta, visar en ny utredning – och Sverige är ett av de länder som sticker ut. Zoom
Foto: FREDRIK PERSSON

Plundringen av europeiska statskassor tycks fortsätta, visar en ny utredning – och Sverige är ett av de länder som sticker ut.

I höstas avslöjades avancerat fiffel i mångmiljardklassen i vad som kallats Europas största skattesvindel.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots det tycks plundringen av europeiska statskassor fortsätta, visar en ny utredning – och Sverige är ett av de länder som sticker ut.

Det har beskrivits som "kritstrecksrandig organiserad brottslighet". Genom avancerade och systematiska bedrägerier lyckades en grupp bankmän och aktiemäklare fuska till sig tiotals miljarder i skattemedel som skulle ha gått till exempelvis skolor och sjukhus – allt med villig hjälp av flera av världens största banker, visade en granskning samordnad av tyska Correctiv i höstas. Från svensk sida deltog TT och SVT.

Nu visar en ny utredning från Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), som tillsattes på uppdrag av Europaparlamentet efter publiceringen av de så kallade cum-ex-filerna, hur skattesvindeln tycks fortsätta.

"Inte åtgärdat problemet"

Annons
Relevant för de upplägg som avslöjades är omsättningen på aktiemarknaden kring utdelningsdagarna, som vanligtvis äger rum i april eller maj, då transaktionerna genomförs. Och det tillsynsmyndigheten efter analyser nu kan visa är att utlåningen av aktier då ökar signifikant i de flesta EU-länder.

I synnerhet i Belgien, Danmark – och Sverige.

Foto: Janerik Henriksson/TT

"Slutsatsen är rätt och slätt att vi inte åtgärdat problemet", säger Torsten Fensby, expert på skatteflykt.


– Tyskland har en ny lagstiftning som föreskriver en minimitid som aktierna måste innehas före och efter utdelningstillfället, och som vi ser här har de fått ned topparna till nästan noll, säger Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt.

– Men i Sverige har vi hittills ingen ny lagstiftning. Så slutsatsen är rätt och slätt att vi inte åtgärdat problemet.

Det som uppdagades i oktober i fjol gällde i första hand så kallade cum-ex-affärer. En form av bedrägeri i syfte att lura skattemyndigheter att man har rätt att få tillbaka skatt på en utdelning som egentligen aldrig betalats in.

"Moraliskt tvivelaktiga

Enligt Fensby handlar det i Sverige mestadels om aggressiv skatteplanering i form av så kallade cum-cum-upplägg, där utländska aktieägare tillfälligt lånar ut sina värdepapper till en svensk bulvan för att undvika källskatt.

Det senare är i många fall inte direkt olagligt.

"Men även i de fall nationell skattelagstiftning tillåter den här typen av upplägg kan de betraktas som moraliskt tvivelaktiga", skriver Esma och uppmanar till ett bättre informationsutbyte mellan europeiska myndigheter.

– Ökat informationsutbyte kan dock endast få en begränsad effekt så länge den svenska lagstiftningen inte stärks, kommenterar Fensby.

Fakta: Cum-ex-svindeln

  • Det var i oktober i fjol som en rad internationella medier samordnade av den tyska redaktionen Correctiv rapporterade om hur misstänkta så kallade cum-ex-bedrägerier drabbat en lång rad länder i Europa, framför allt Tyskland och Danmark.
  • Enbart i Tyskland, där det nu pågår en omfattande utredning, tros minst 50 miljarder kronor ha berövats skattebetalarna. I Danmark rör det sig om runt 18 miljarder.
  • Cum-ex-affärer är en korttidshandel med aktier kring utdelningstillfället i syfte att göra ägandet diffust så att flera parter kan kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning. I Tyskland var upplägget möjligt fram till år 2012. I Danmark justerades lagstiftningen 2015.
  • Cum-ex är en vidareutveckling av ett väletablerat upplägg – cum-cum – där inhemska och utländska investerare byter aktieinnehav med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalningarna. (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hotet kvarstår – svenskarna får se TV4 en månad till

"Jul med Ernst" ser ut att vara räddat.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

"Jul med Ernst" ser ut att vara räddat.

I det pågående tv-bråket ger TV4 en julklapp till Com Hem i form av tillfälliga sändningsrättigheter. Men Tele2, som äger Com Hem, är inte helt nöjda. Om julklappen inte innehåller rättigheterna de vill kan kanalerna fortfarande släckas vid midnatt.

Mest läst senaste veckan