|

Paris bävar för nytt värmerekord

I slutet av juni svalkade sig människor i fontänen i Trocadero i Paris. I veckan väntar en ny värmevåg med temperaturer på över 40 grader i den franska huvudstaden. Arkivbild. Zoom
Foto: Francisco Seco/AP/TT

I slutet av juni svalkade sig människor i fontänen i Trocadero i Paris. I veckan väntar en ny värmevåg med temperaturer på över 40 grader i den franska huvudstaden. Arkivbild.

Delar av norra Europa förbereder sig på en ny värmebölja. I Paris varnar meteorologerna för extremhetta som kan medföra nya temperaturrekord i den franska huvudstaden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den nya värmeböljan som väntas bli kort men intensiv drabbar främst Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. I de länderna kommer kvicksilvret att klättra upp till 40 grader celsius. Men även i andra delar av Europa väntas stigande temperaturer.

På måndagen noterades över 30 grader i Paris, men senare i veckan väntas mer hetta.

– Vi spår 41 eller 42 grader i Paris på torsdag och det finns stor chans att slå det gamla rekordet, säger François Jobard på den franska vädertjänsten Météo France.

Den högsta temperatur som hittills uppmätts i Paris är 40,4 grader 1947. Det är den enda gången som temperaturer på över 40 grader uppmätts i Paris. Myndigheterna i staden har aktiverat handlingsplanerna för höga temperaturer, vilket bland annat innebär extra tillsyn av äldre och utsatta personer.

Annons
Den nya värmeböljan kommer mindre än en månad efter den våg av hetta som drog över Europa i slutet av juni och som väckte debatt om effekterna av klimatförändringarna. Den 28 juni sattes nytt franskt värmerekord, plus 46,0 grader i Vérargues i södra delen av landet.

På tisdagen besöker den svenska klimataktivisten Greta Thunberg det franska parlamentet för att tala om klimathotet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inget hopp om att rädda fler – "Vi tror inte det finns överlevande på vulkanön"

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.
Foto: Torsten Blackwood/Lehtikuva

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.

Flera personer har omkommit i ett vulkanutbrott på den nyzeeländska ön White Island. Ytterligare ett antal personer saknas. Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål.

Mest läst senaste veckan