|

Gosskör i Berlin stäms för diskriminering

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den anrika gosskören Staats- und Domchor Berlin (SDB) har anmälts för diskriminering av en 9-årig flicka som provsjöng för kören i april men nekades inträde, skriver The Guardian.

Flickan och hennes mamma hävdar att hon har förnekats sin rätt till jämlikt statligt stöd då den motsvarande flickkören inte kan erbjuda sångutbildning på samma nivå.

SDB grundades redan år 1465 och blev vida känd under Felix Mendelssohns ledning på 1800-talet. I dag är den en av Tysklands högst ansedda körer och en del av Berlins konsthögskola.

Den har aldrig accepterat några kvinnliga sångare.

Körens ledning hävdar sin konstnärliga frihet att välja sångare, samt att 9-åringen inte nekades på grund av sitt kön utan för att hon saknade extraordinär talang.

Men hennes advokat, Susann Bräcklein, avvisar förklaringen då konsthögskolan redan har erbjudit flickan en plats på Julius Stern-institutet, en elitskola för begåvade unga musiker.

– Exceptionell talang verkar inte vara ett antagningskrav för pojkar, säger Susann Bräcklein till The Guardian.

Fallet ska nu avgöras av Berlins förvaltningsdomstol.

Kommentarer
|

Vörjeans medverkar i Janne Grönroos talkshow på Ritz

Nyhetsbild
Vörjeans är, från vänster, Freppa (Kevin Holmström), Määnin (Axel Åhman) och Tommy (Jakob Norrgård). Foto: Pressbild
"Late Night Live" med Janne Grönroos har premiär i september. Vörjeans, som är humorgruppen KAJ:s alter egon, medverkar i första showen på Ritz.

Mest läst senaste veckan