|

Framtiden för Italiens regering fortsatt oviss

NyhetsbildZoom
Italiens inrikesminister Matteo Salvini talade i senaten på tisdagen. Hans förslag om en snabb förtroendeomröstning föll. Foto: Giuseppe Lami/AP/TT
Italiens premiärminister Giuseppe Conte ska den 20 augusti tala till senaten om den politiska krisen i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det beslöts sedan den snabbinkallade senaten röstat ner ett förlag från främlingsfientliga partiet Lega om att hålla en förtroendeomröstning redan på onsdagen.

Legas partiledare, inrikesminister Matteo Salvini, begärde i förra veckan förtroendeomröstningen mot den egna 14 månader gamla regeringskoalitionen och ville att den skulle hållas skyndsamt. Det skulle möjliggöra ett snabbt nyval där Lega, som har medvind i opinionen, förväntas fira stora framgångar.

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S), som fram tills nu regerat med Lega, vill att ett eventuellt nyval ska ske först i höst efter att budgeten för år 2020 antagits av parlamentet. M5S fick stöd av mitten-vänsterpartier i senaten och kunde skjuta upp förtroendeomröstningen och ge Conte tid att söka politiska lösningar.

Kommentarer
|

Klimat och samarbete på agendan i Reykjavik

Nyhetsbild
Statsminister Antti Rinne (SDP) tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under mötet i REykjavik. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva
Det var klimatet, demokratin och sysselsättningen som dominerade samtalsämnena när de nordiska statsministrarna träffades i Reykjavik på tisdagen. Världspolitiken och behovet av ett multilateralt samarbete färgade också diskussionerna.

Mest läst senaste veckan