|

Turkiet och USA ense om säkerhetszon i Syrien

NyhetsbildZoom
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar säger att en gemensam ledningscentral kommer att öppnas för att organisera säkerhetszonen i nordöstra Syrien. Foto: AP/TT
Turkiet och USA är överens om att upprätta en säkerhetszon i nordöstra Syrien där den kurdiska YPG-milisen inte ska få tillträde. Samtidigt kommer uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En gemensam ledningscentral kommer att öppnas nästa vecka för att organisera säkerhetszonen, uppger Turkiets försvarsminister Hulus Akar. Syftet är att skapa en buffert mellan den turkiska gränsen och områden som kontrolleras av YPG, som Turkiet betraktar som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan.

Turkiet har upprepade gånger hotat med att genomföra en militärinsats mot YPG-milisen öster om floden Eufrat.

Akar sade också att de båda länderna är överens om att YPG ska avlägsnas från området och att milisens tunga vapen ska tas i beslag. Washington har tidigare varit tveksamt till planerna eftersom USA har stöttat YPG i kampen mot terrorgruppen IS.

Syrien och Idlibprovinsen.
Foto: TT

Syrien och Idlibprovinsen.


Under fredagen kom också uppgifter om att 15 civila dödats i ryska och syriska flyganfall i Idlibprovinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Tretton av dem, varav fyra barn, dödades i en rysk flygräd vid ett flyktingläger nära staden Hass i södra Idlib. Ytterligare två barn dödades i syriska flyganfall i olika delar av regionen som kontrolleras av al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan