|

Svamprallyt i gång – dräller av kantareller

NyhetsbildZoom
Kantarellerna har trivts i sommarens lite kyliga och blöta väder. Nu, och ett par veckor framåt, är det skördetid. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT
Den som inte varit nöjd med den bitvis kyliga sommaren kanske kan finna hösttröst i skogen. 2019 ser ut att bli ett riktigt kantarellår i Sverige och även på ställen där sommaren varit torr är hoppet ännu inte ute om att rikliga regn sätter igång svamparna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Redan i juli kom rapporter om att kantareller i massor hittats på flera platser i Sverige och det var bara början på vad som verkar bli en riktig svampfrossa.

– Den här kantarellboomen har hållit i sig. På vissa håll i landet har det varit gott om kantarell så man kan nästan säga att det är ett kantarellår, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Hoppet lever

Men skogen har inte lyst gul med kantareller riktigt överallt. På de ställen som haft torra sommarmånader, exempelvis Gotland, har svamparna mest lyst med sin frånvaro. Dock är hoppet inte ute för att även sommartorra platser ska få en ordentlig rotblöta och svampskjuts under hösten.

– Jag tyckte att jag såg att SMHI sa det ska komma något regnoväder de närmaste dagarna, så det ser absolut lovande ut för kantarellerna de närmaste veckorna, säger Michael Krikorev.

Anledningen till att det finns så mycket kantareller i år är att vi har haft ett ganska typiskt svenskt sommarväder.

– Kantarellen trivs med en klassisk svensk sommar när det inte är för varmt med lite regelbundet regn då och då under hela sommaren. Då hinner kantarellen växa till sig för den växer långsamt.

Tyvärr betyder det också att en annan delikatess, karljohansvampen, inte lär vara så synlig denna höst.

– Det är antingen kantarellår eller karljohanår. Det är sällan det är både och för de vill ha olika vädertyper.

Tråkig skog

Men var ska man då leta om man vill hitta kantareller i höst? På det finns inget enkelt svar eftersom svamparna kan växa i väldigt olika miljöer. Det kan dock vara idé att söka sig till en "tråkig" skog, säger Michael Krikorev.

– Kantarellen växer med flera olika trädslag och med både barr- och lövträd. Framför allt trivs de i lite mossig barrskog med gran. De kan även finnas i ganska unga granplanteringar, som bara är 30- 40 år gamla – skog som ser rätt tråkig ut och inte har de här stora flerhundraåriga träden.

Kommentarer
|

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Nyhetsbild
Den estländska polisen går inte vidare med en utredning om dödsfallen ombord på fartyget Silja Europa i Tallinn. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Mest läst senaste veckan