|

Förslag om hårdare regler för giraffhandel får både stöd och mothugg

Ett internationellt möte i Genève i Schweiz om skyddet av djurarter har uttalat stöd för hårdare regler kring handeln med giraffer och delar av djuren. Zoom
Foto: Sue Ogrocki/AP/TT/Arkiv

Ett internationellt möte i Genève i Schweiz om skyddet av djurarter har uttalat stöd för hårdare regler kring handeln med giraffer och delar av djuren.

Ett internationellt möte i Genève i Schweiz om skydd av djurarter har uttalat stöd för hårdare regler kring handeln med giraffer och delar av djuren, inför farhågor om att den fredliga jätten står inför en "utrotning i det tysta".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Giraffstammen i Afrika har under de senaste tre decennierna minskat med 40 procent till strax under 100 000 individer. Med de nya reglerna kan krav införas om övervakning av all handel med giraffer och av jakt på djuren.

Det var de länder som skrivit under den så kallade Cites-konventionen om hotade djurarter som med siffrorna 106–21 röstade för hårdare regler, men det krävs ytterligare ett beslut vid konferensen innan förändringen kan träda i kraft.

Men frågan är kontroversiell. I afrikanska länder som särskilt drabbats av minskad giraffstam efterfrågas hårdare regler medan andra länder är mycket skeptiska.

|

Sandstorm piskar Gran Canaria – österbottningar är mitt i ovädret

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.
Foto: Jukka Kanerva

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.

I lördags drog en sandstorm från Sahara in över Gran Canaria. Flera turister från Skandinavien och Finland är mitt i ovädret – bland annat flera österbottningar.

Mest läst senaste veckan