|

Bråda tider vid Komossa uf inför 100-årsjubileet

NyhetsbildZoom
Heidi Nyman säger att det finns något för alla under jubileumsveckorna. Foto: Felix Rantschukoff
Komossa uf firar 100 år och det med råge. Under två veckors tid innan själva festen ordnar föreningen en rad evenemang och aktiviteter för byborna. Storleken på aktiviteterna varierar och man vill ordna något för alla, säger Heidi Nyman från föreningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vissa evenemang är små och anspråkslösa och vissa är större sätt att fira tillsammans, säger Nyman.

En del populära evenemang som föreningen ordnat tidigare återvinner man, fortsätter Nyman. Till exempel cykelorienteringen, där byborna cyklar till olika punkter och svarar på frågor, kommer att vara ett inslag i firandet.

– Förr har vi haft frågor om byn i allmänhet. Men nu passar vi på att ställa frågor om ungdomsföreningen med tanke på 100-årsjubileet.


Hur ser evenemangsveckorna ut då? Jo, redan den 16 september ordnas cykelorienteringen. Några dagar senare, den 25  september, ordnas en vandring till Hoppamäki, där kan man passa på att gå upp i tornen eller bara avnjuta en picknickmåltid i gott sällskap.

Problemet med att planera evenemang långt på förhand är att man måste beakta hur säsongen är då.

– Vi fick googla när solen går ner den tiden på året. Förhoppningsvis hinner vi hem innan det har blivit mörkt, säger Kim Blåfield från föreningen.

Heidi Nyman med barnen Tommy och Simon Nyman. Till höger uf-medlemmen Kim Blåfield.
Foto: Felix Rantschukoff

Heidi Nyman med barnen Tommy och Simon Nyman. Till höger uf-medlemmen Kim Blåfield.För de som inte har lika mycket spring i benen ordnas även byacafé i uf-lokalen.

– Det har varit populärt när skolorna börjat. Byborna är glada att få komma då, säger Blåfield.

De små har även en chans att fira Komossa uf med lite gung. Den 27 september ordnas nämligen ett disco för förskoleelever upp till årskurs 1–2. För de högre årskurserna i lågstadiet ordnar man en filmkväll.

– Den idén kom efter önskemål från byn. Man får ta med en kudde att sitta på och så har vi två olika alternativ man får välja mellan, säger Nyman.

"Vi vill involvera alla så mycket som möjligt. Det är ändå en gemensam fest."

Kim Blåfield

 

Den 2 oktober ordnar föreningen öppet hus med möjlighet att hjälpa till med dekoreringen inför festen. Under öppet hus-kvällen får stora och små pyssla tillsammans och fixa dekorationer till jubileumsfesten, om de så vill.

– Vi vill involvera alla så mycket som möjligt. Det är ändå en gemensam fest, säger Blåfield.

Den 5 oktober firas 100-åringen med buller och bång. Än så länge har man bestämt att man bjuder på både kaffe och tårta. Men resten av programmet kommer ännu att klarna.

– Klockan 14 börjar vi, vi tror att det är den optimala tiden med tanke på älgjakten, fähusen och skolorna. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Allt som hör till jubileumsfirandet, även veckorna innan, är gratis. Välkomna, säger Nyman.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 4 september. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media

Kommentarer
|

Kurdiska Vasabor flydde turkiska förtrycket i Syrien – "De tycker inte vi är värda att leva"

Nyhetsbild
För fyra år sedan kom Ismail Abdu till Finland med frun Zeinad och dottern Sarah från det krigsdrabbade Syrien. Till höger tolken Farag Sadak. Foto: Mikael Nybacka
Ismail talar kurdiska men kan varken läsa eller skriva språket. Zeinads bror undervisade henne i hemlighet. Kurderna är ett folk utan land och rätt till sin kultur och identitet.

Mest läst senaste veckan