|

Masstämd läkemedelsjätte tros ha gömt kapital

NyhetsbildZoom
Oxycontin – ett av de läkemedel som beskylls för opioidkrisen i USA. Foto: Toby Talbot/AP/TT
Nya anklagelser riktas mot den förmögna familjen Sackler, som stämts i tusental för sitt ansvar för USA:s skenande opioidepidemi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Familjens ekonomiska förehavanden utreds av New Yorks distriktsåklagare, som i fredags uppgav att hon funnit stora överföringar mellan familjens konton och finansiella institutioner, bland annat banker i Schweiz. Summorna uppgår till nästan en miljard euro, enligt åklagaren.

Läkemedelskoncernen Purdue Pharma, som ägs av Sacklerfamiljen, tillverkar det starka smärtstillande läkemedlet Oxycontin. Tusentals kommuner och flera delstater har stämt företaget för sitt ansvar i de överdoser som dödar tiotusentals amerikaner varje år.

Tidigare i veckan uppgavs parterna vara nära en uppgörelse utanför domstol som bland annat skulle innebära miljarder i skadestånd och försätta Purdue i konkurs.

Men en handfull delstater, däribland New York, har motsatt sig uppgörelsen och beskyllt familjen för att gömma sin verkliga förmögenhet.

Kommentarer
|

Tjäreborg har fått ett första bud

Nyhetsbild
Thomas Cook Airlines meddelades sin konkurs den 23 september. Än så länge fortgår verksamheten i svenska Ving som ingår i koncernen och bolaget hoppas få en ny ägare inom kort. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Det har kommit in ett första bud på Thomas Cooks nordiska verksamhet där Ving ingår. Bolaget har också säkrat en förlängning av resegarantin.

Mest läst senaste veckan