|

Fångar ska släppas i Syrien

En libanesisk man som suttit i Tadmurfängelset i Palmyra pekar på en medfånge som finns med på en lista med "försvunna". Bilden är från 2015. Arkivbild. Zoom
Foto: Hussein Malla/AP/TT

En libanesisk man som suttit i Tadmurfängelset i Palmyra pekar på en medfånge som finns med på en lista med "försvunna". Bilden är från 2015. Arkivbild.

Syriens auktoritäre president Bashar al-Assad har utfärdat en presidentorder som mildrar straffen för dömda medborgare, och friger vissa. Men tiotusentals syrier som har "försvunnit" omfattas troligen inte av beslutet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dödsdömda personer ska i stället avtjäna livstids fängelse med straffarbete. Livstidsdömda ska avtjäna 20 år med straffarbete, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Desertörer slipper straff om de överlämnar sig till myndigheterna inom sex månader, likaså kidnappare om de släpper sin gisslan inom en månad.

Men beslutet ger även amnesti för dem som dömts enligt landets så kallade terroristlag från 2012. I Syrien räcker det med att vara regimkritisk aktivist för att omfattas av lagen. Amnestin omfattar dock inte personer som dödat någon, skriver Reuters.

Vid en liknande amnesti 2014 släpptes tusentals fångar.

Annons
Syriska fängelser är ökända, med rapporter om tortyr, och många som hamnar där gör det utan rättegång. Redan innan konflikten i Syrien inleddes 2011 räknade Amnesty International med att omkring 17 000 personer var "försvunna" i Syrien. De misstänks ha förts bort av säkerhetsstyrkorna för att sättas i regimens fängelser av politiska skäl eller för att dödas.

Från krigets början och fram till augusti 2018 hade 82 000 människor försvunnit i hela Syrien, enligt organisationen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter. Den syriska människorättsgruppen Violations Documentation Center har sammanställt en lista över 60 000 personer som försvunnit under samma period.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka i Sundsvall

Bilen har nu bärgats från platsen.
Foto: Mats Andersson / TT

Bilen har nu bärgats från platsen.

Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall. Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan