|

HUS-styrelseordförande: "Behövs verkligen vård på svenska?"

När svensk vård ifrågasattes på ett strategimöte vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) blev Svenska folkpartiet förargat. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

När svensk vård ifrågasattes på ett strategimöte vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) blev Svenska folkpartiet förargat.

I en strategidiskussion ifrågasatte styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) behovet av vård på svenska.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Närmare 100 personer samlades på torsdagen för att diskutera HUS nya strategi. En av punkterna i strategin var jämlikhetsfrågor. I denna diskussion bad HUS styrelseordförande Ulla-Marja Urho (Saml) om ordet.

– Jag vill provocera lite. Men till vad behövs svenskspråkig service egentligen? Är inte huvudsaken att man botar sjukdomar? sade hon.

Björn Månsson (SFP), styrelsemedlem i HUS, blev paff när han hörde hennes inlägg och gick ut med övertrampet på Facebook.

SFP:s gruppordförande i HUS, Marie Bergman-Auvinen, säger till SPT att hon tycker det var en opassande, provocerande kommentar. Hon förstår inte meningen med provokationen som är emot grundlagen och språklagen.

Annons
Månsson replikerade också Urhos provokation på strategiseminariet.

– Om jag ligger nedsövd på ett operationsbord så kvittar det vilket språk personalen talar sinsemellan. Men om jag vill diskutera med läkaren så vill jag tala mitt modersmål.

Han lyfter speciellt upp vikten av att få tala sitt modersmål för seniorer, barn och inom psykiatrin.

HUS fullmäktigeordförande Minerva Krohn (Gröna) tolkade Urhos inlägg som en ren provokation. Hon tycker inte att svenskspråkiga ska ta illa vid sig eller vara oroade. Hon säger att provokationer och utmaningar hör till strategiarbetet.

– Det är ett sätt att utkristallisera vilka saker som är viktiga inom vården.

Ulla-Marja Urho avböjer att kommentera något till SPT.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Mikael Svarvar är ny delegationsordförande för Svenska kulturfonden

– Jag har aldrig drömt om en karriär eller att bli rockstjärna. Jag är mer intresserad av byggstenarna som bygger upp en helhet, och av att göra min egen del så bra som möjligt, säger Mikael Svarvar, tillträdande ordförande för Svenska kulturfondens delegation.
Foto: Jeanette Östman-SPT

– Jag har aldrig drömt om en karriär eller att bli rockstjärna. Jag är mer intresserad av byggstenarna som bygger upp en helhet, och av att göra min egen del så bra som möjligt, säger Mikael Svarvar, tillträdande ordförande för Svenska kulturfondens delegation.

Coronavirusets katastrofala konsekvenser för kulturbranschen svider också i frilansande musikern Mikael Svarvars skinn. Som tillträdande ordförande för Svenska kulturfondens delegation vill han representera gräsrötterna och utbildningsfolket.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan