|

Gemensam rysk-kinesisk linje i säkerhetsrådet

Kinas FN-ambassadör Zhang Jun (till höger) överlägger med sina medarbetare under säkerhetsrådets möte om Syrien. Zoom
Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Kinas FN-ambassadör Zhang Jun (till höger) överlägger med sina medarbetare under säkerhetsrådets möte om Syrien.

Ryssland och Kina gjorde gemensam sak i FN:s säkerhetsråd i New York på torsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Först lämnade de in veto mot ett förslag om vapenvila i nordvästra Syrien, där regeringsstyrkor med ryskt stöd attackerar rebellgrupper. Motiveringen till den rysk-kinesiska motviljan var att attacker mot grupper som terrorstämplats av FN inte undantogs från vapenvilan.

Ryssland har därmed genom åren lagt 13 veton i rådet när det gäller kriget i Syrien, som pågått sedan 2011, medan Kina har lagt 7.

Därefter lade Ryssland och Kina fram sitt eget resolutionsförslag, som innehöll undantaget. Men inga andra länder röstade för. Nio länder sade nej medan Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Indonesien och Sydafrika avstod.

Ett resolutionsförslag måste få nio ja-röster för att bli antaget samtidigt som ingen av rådets permanenta medlemmar – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA – lägger in veto.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka i Sundsvall

Bilen har nu bärgats från platsen.
Foto: Mats Andersson / TT

Bilen har nu bärgats från platsen.

Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall. Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan