|

Gemensam rysk-kinesisk linje i säkerhetsrådet

NyhetsbildZoom
Kinas FN-ambassadör Zhang Jun (till höger) överlägger med sina medarbetare under säkerhetsrådets möte om Syrien. Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Ryssland och Kina gjorde gemensam sak i FN:s säkerhetsråd i New York på torsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Först lämnade de in veto mot ett förslag om vapenvila i nordvästra Syrien, där regeringsstyrkor med ryskt stöd attackerar rebellgrupper. Motiveringen till den rysk-kinesiska motviljan var att attacker mot grupper som terrorstämplats av FN inte undantogs från vapenvilan.

Ryssland har därmed genom åren lagt 13 veton i rådet när det gäller kriget i Syrien, som pågått sedan 2011, medan Kina har lagt 7.

Därefter lade Ryssland och Kina fram sitt eget resolutionsförslag, som innehöll undantaget. Men inga andra länder röstade för. Nio länder sade nej medan Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Indonesien och Sydafrika avstod.

Ett resolutionsförslag måste få nio ja-röster för att bli antaget samtidigt som ingen av rådets permanenta medlemmar – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA – lägger in veto.

Kommentarer
|

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Nyhetsbild
Den estländska polisen går inte vidare med en utredning om dödsfallen ombord på fartyget Silja Europa i Tallinn. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Mest läst senaste veckan