|

Forskning: Kraftig minskning av småfåglar

Fågel äter på en talgboll. Arkivbild. Zoom
Foto: Naina Helén Jåma / TT

Fågel äter på en talgboll. Arkivbild.

Fågelpopulationen i Nordamerika har minskat med 29 procent sedan 1970, enligt en ny studie. Forskare kallar utvecklingen för "en förbisedd kris för artrikedomen".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fåglarna i USA och Kanada är i dag 2,9 miljarder färre än för 50 år sedan. Det menar en grupp forskare, som sammanställt en stor studie som publicerats i den ansedda tidskriften Science.

I studien framkommer att tolv arter står för 90 procent av den totala minskningen, däribland sparvar, skogssångare, trastar och finkar.

Ken Rosenberg, en av forskarna bakom studien, menar att människans exploatering av landområden med modernt jordbruk är en av anledningarna. Bland annat eftersom bönder använder bekämpningsmedel som dödar insekter som fåglarna äter.

– Vi ser samma sak hända över hela världen, intensifieringen av jordbruket och användandet av landområden sätter press på fåglarna, säger han till AFP.

Annons
Studien, som tros vara den största i sitt slag, har i huvudsak använt sig av två tillvägagångssätt för att få fram siffror över fågelpopulationen.

Dels har man låtit en stor mängd volontärer rapportera in fågelobservationer över lång tid, dels har information samlats in från 143 radarstationer som följt fågelflockar runt om i Nordamerika.

Två fågelarter går faktiskt emot trenden. Antalet änder och gäss har ökat under de fem decennierna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka i Sundsvall

Bilen har nu bärgats från platsen.
Foto: Mats Andersson / TT

Bilen har nu bärgats från platsen.

Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall. Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan