|

Citibank manar: Ta klimatkrisen på allvar

NyhetsbildZoom
"Agera nu eller betala priset senare", skriver Citibanks Benjamin Nabarro och Willem Buiter om klimatkrisen i en ny rapport. Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Världens centralbanker och privata investerare måste ta klimatkrisen på allvar. Det skriver amerikanska storbanken Citibank i en ny rapport, där man hävdar att klimatförändringar utgör ett betydande finansiellt hot, enligt Dagens industri.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Finansiella risker från klimatförändrar är här för att stanna. Agera nu eller betala priset senare", står det bland annat i rapporten som är skriven av Benjamin Nabarro, chef för bankens makroavdelning, och ekonomen Willem Buiter.

De båda spår att kostnaderna för ett varmare klimat antingen kommer i form av minskade vinster till följd av politiska beslut för att begränsa utsläppen, exempelvis genom skatter eller begränsningar på fossila energikällor.

Eller i form av kostnader för fler och värre naturkatastrofer samt stigande havsnivåer.

”Båda dessa risker kommer i någon mån att förverkligas. Desto längre vi väntar desto högre och värre kommer riskerna och kostnaderna som är förknippade med dessa att bli”, står det i rapporten.

Kommentarer
|

Asiatiska restaurangen Vegoshi stänger i Vasa – ägaren Hoang: "Det känns så hemskt"

Nyhetsbild
Hoang Le startade restaurangen Vegoshi på Storalånggatan i Vasa i fjol. När hon nu utvidgar till Helsingfors tvingas hon stänga i Vasa. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Hoang Le försökte in i det sista hålla liv i Vasarestaurangen Vegoshi, men tvingas nu ge upp: "Det här är den värsta känslan jag någonsin haft."

Mest läst senaste veckan