|

Storskurken Dillingers grav får öppnas

NyhetsbildZoom
John Dillinger, i väst i mitten, när han stod inför rätta för ett polismord. Bilden är tagen den 12 mars 1934. Foto: AP/TT
Myndigheter i USA har godkänt att den ökände 30-talsbrottslingen John Dillingers grav ska grävas upp. Släktingar sätter nämligen frågetecken vid att det verkligen är John Dillinger som ligger där.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dillinger och hans gäng rånade minst ett tiotal banker och dödade minst tio personer, varav en polis. Gangsterledaren flydde från fängelset vid tre tillfällen, stal vapen från polisens vapenförråd och skapade skräck som "samhällets fiende nummer ett".

Enligt den officiella historieskrivningen sköts han till döds i en skottväxling med federala poliser utanför en biograf i Chicago, där han hade sett Clark Gable-filmen "Manhattan Melodrama", en sommarkväll 1934. Händelsen har gått till historien via Hollywoodproduktioner som "Public Enemies" från 2009, med Johnny Depp i huvudrollen.

Dillinger begravdes sedan på Crown Hill Cemetery i hemstaden Indianapolis.

Kampen för att få till stånd en gravöppning drivs av Dillingers systerdotter, som hävdar att protokollföringen kring den döda kroppen inte stämmer överens med Dillinger – till exempel ögonfärg, ärr och fingeravtryck.

"Om han inte dödades på det datumet (den 22 juli 1934) så har jag ett intresse av att få reda på vad som hände med honom, var han bodde, om han hade barn och om några sådana barn eller barnbarn lever i dag", skriver hon i de rättsliga handlingar hon lämnat in och som delstaten Indianas hälsodepartement nu har bifallit.

Han var bara 31 år då eldstriden i Chicago ägde rum, och skulle alltså i teorin ha kunnat leva nästan fram till nutid.

FBI avfärdar alla dessa påståenden som en konspirationsteori, och säger att det finns massvis av bevis som bekräftar att det är Dillinger som ligger i graven. Crown Hill Cemetery gör också motstånd mot gravöppningen, som är planerad att äga rum på nyårsafton, och saken kan komma att prövas vidare rättsligt.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan