|

Behöver omstridda piller

NyhetsbildZoom
Lena Edlund, Maj-Britt Jåfs ochGun-Maria Biskop är oroliga över att de inte ska få det omstridda läkemedlet Thyroid i fortsättningen. Leena Furubacka har fått en varning för att hon ordinerar medicinen.  Foto: Markku Jokela
Läkaren granskas för att hon ordinerar torkad sköldkörtel från svin. Nu är patienterna oroliga över att de inte får sin medicin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Gun-Maria Biskop, 56, känner sig panikslagen.

– Jag är livrädd för att jag inte ska få min medicin i fortsättningen, säger Biskop.

För fem år sedan besökte hon Leena Furubacka på privatkliniken Medwind i Nedervetil. Gun-Maria Biskop hade gått upp närmare tjugo kilogram. Hon drabbades ständigt av förkylningar och kunde vara hes i flera veckor. Dessutom hade huden och håret torkat ut.

Läkarna analyserade blodproven och konstaterade att alla värden var normala. I mitten av 2000-talet ordinerades Karlebybon astmamedicin. Men problemen med magen eskalerade.

– Magen styrde mitt liv och periodvis kändes det som om jag bodde på toaletten. Jag befann mig djupt ned i ett träsk och tappade greppet om hur man organiserar vardagen, säger Biskop.

Lena Edlund, 44, instämmer:

– Också för mig handlade det långt om att lyckas få vardagen att gå ihop.

I fem veckor var Lena Edlund sängliggande. Hon var trött, deppad och en hjärndimma gjorde att hon inte tänkte klart. Strax innan hade hon tappat hår och gått upp mer än åtta kilogram. Hon hade en obehaglig känsla i huvudet, samtidigt som ansiktet, tungan och fotsulorna domnade.

Läkarna hittade inga fel. Lena Edlund ringde en psykolog för att ta reda på om hon var psykiskt sjuk.

I stället var det sköldkörteln som var ur funktion. Larsmobon led av hypotyreos, som innebär att sköldkörteln bildar för litet av hormonet tyroxin. Ämnesomsättningen var kliniskt låg. Kroppen gick på sparlåga. Också Gun-Maria Biskop och Maj-Britt Jåfs har fått samma diagnos. Alla tre har de ordinerats läkemedlet Thyroxin.

Men det syntetiska hormonet hade ingen verkan. Maj-Britt Jåfs, 63, har lidit av sköldkörtelproblem i två decennier. I samband med en operation av struman avlägsnades delar av sköldkörteln. Efter det försämrades livskvaliteten ytterligare.

När Jakobstadsbon för snart två år sedan besökte privatkliniken i Nedervetil hade hon redan förlorat hoppet. Thyroxin byttes mot det omstridda Thyroid. Redan några månader senare skedde förändringen.

– Huden blev bättre. Frisören kommenterade att håret förändrats. Dessutom blev lederna så bra att jag kan påta i trädgården, säger Maj-Britt Jåfs.

Under 2012 skrev Leena Furubacka ut Thyroid åt drygt femtio patienter. Året därpå var patienterna ännu fler. Thyroid har hon ordinerat sedan 2007 och patienterna kommer i dag från hela landet. Bakom insjuknandet ligger exempelvis stress och ärftlighet.

För läkaren kom Valviras granskning som en fullständig chock. Det är första gången Leena Furubacka granskas under sina 24 år som läkare. Precis som för de fyra andra läkarna är det kollegor som anmält henne. Enligt Furubacka handlar det om en lärotvist. En känsla hon har är att läkemedelsindustrin har ett finger med i spelet – endast ett bolag tillverkar Thyroxin.

– Som läkare känns det konstigt att bli granskad när patienterna mår bra. När doseringen är rätt ger Thyroid inga biverkningar. Ändå är medicinen ökänd, säger Leena ?Furubacka.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, har godkänt receptet vid varje ordination. Men på Valvira anser juristen Rebecca Kadoch att de medicinska grunderna inte är tillräckliga för att skriva ut Thyroid. Enligt juristen är risken med en felaktig behandling att medicinen orsakar hjärtstörning­ar.

I motsats till de syntetiskt framställda pillren ger sköldkörtel från svin ingen ersättning från FPA. En förpackning med 500 tabletter kostar 170 euro. Beroende på doseringen räcker tabletterna 4 till 18 månader.

Gun-Maria Biskop kämpade ett bra tag innan rätt dosering hittades.

– Hypotyreos är en hemsk sjukdom. Personligheten ändrades så att jag knappt kände igen mig själv, säger Gun-Maria Biskop.

Nu mår hon bra. Också Maj-Britt Jåfs och Lena Edlund har återhämtat sig tack vare medicineringen.

–Det känns som jag fått livet tillbaka, säger Edlund.

Leena Furubacka har besvärat sig till förvaltningsdomstolen över varningen hon fått.

–Jag jobbar på och fortsätter skriva ut mediciner, säger hon.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan