I Europeiska rådet ska statsminister Rinne föra fram ett diskussionsunderlag om unionens nästa fleråriga budgetram. I egenskap av ordförande har Finland ansvarat för att utarbeta diskussionsunderlaget.

Rinne kommer också att rapportera om det arbete som under Finlands ordförandetid har gjorts i rådet för att genomföra den strategiska agendan 2019–2024. Europeiska rådet antog den strategiska agendan i juni, och Finland är det första EU-ordförandelandet som integrerar den i rådets arbete.

Den strategiska agendan är en handlingsplan för hur man inom EU ska bemöta de snabba förändringar som sker i samhället. Agendan är indelad i fyra huvudområden: att skydda medborgarna och friheterna, att utveckla en stark och kraftfull ekonomisk bas, att bygga ett klimatneutralt, grönt, rättvist och socialt Europa och att främja Europas intressen och värden i ett globalt sammanhang.

Dessutom ska rådet under mötet i Bryssel diskutera klimatpolitikens internationella aspekter och Turkiet och situationen i Syrien.

Även högaktuella brexit kommer att diskuteras under mötesdagarna. Europeiska rådets möte utan Storbritannien (artikel 50) ska behandla frågan om Storbritanniens utträde ur EU. Unionen är fortfarande villig att förhandla om lösningar i frågan, men det är möjligt att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal i slutet av oktober.