Boris Johnson åker på torsdagen till Bryssel för sitt första och kanske sista EU-toppmöte. EU:s stats- och regeringschefer samlas för två dagars toppmöte i den belgiska huvudstaden, och det finns gott hopp om att ett nytt brexitavtal kan bli klart.

– De grundläggande fundamenten för ett avtal är klara och de grundläggande delarna av denna överenskommelse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på onsdagskvällen.

Gränsfråga löst

Då var EU och Storbritannien i slutfasen av intensiva förhandlingar, och flera frågor uppgavs vara lösta – inklusive nyckelfrågan om den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland utan att riskera att den blodiga konflikten i nord blossar upp igen. Bland det som nu uppges vara löst är olika tullarrangemang och vilket inflytande det nordirländska regionala parlamentet ska ha.

Men Boris Johnson måste även få sitt brittiska parlament att godkänna avtalet. Underhuset är kallat till extrainsatt session på lördag, för att då kunna rösta igenom det avtal premiärministern hoppas ha med sig hem från Bryssel. Men det är inte helt självklart att det blir ett ja där.

Jeremy Corbyn under Labours kongress i september.


Corbyn vill ha folkomröstning

Johnson kämpar fortsatt för att lösningarna ska kunna accepteras av nordirländska unionistpartiet DUP och de mest hårdföra brexitörerna i hans eget parti, Konservativa partiet. Och mot oppositionen, som inte vill se ett utträde i månadsskiftet som kommer.

Enligt The Times vill Labourledaren Jeremy Corbyn tvinga fram ett tillägg till det avtalsförslag Johnson hoppas kunna presentera.

Corbyns tillägg skulle kräva ett ja även i en ny folkomröstning för att godkännas, vilket skulle tvinga premiärminister Boris Johnson att be om ännu en förlängning. Det förslaget skulle enligt The Times kunna stödjas av Liberaldemokraterna, skotska nationalistpartiet SNP och de 21 ledamöter som i september sparkades ur de konservativas partigrupp efter att ha röstat emot Johnsons linje för en så kallad hård brexit.