|

Österbottniska vaggvisor för vuxna ljuder i Finby stationshus

Peter Enroth, Lena Granback och Roger Bäck spelar österbottnisk folkmusik tillsammans med Richard Mitts och Stefan Backas, som saknas på bilden. Zoom
Foto: Eva Lingon AB/Tage Rönnqvist

Peter Enroth, Lena Granback och Roger Bäck spelar österbottnisk folkmusik tillsammans med Richard Mitts och Stefan Backas, som saknas på bilden.

Visor som sjungits i österbottniska bondstugor på 1800- och början av 1900-talet är på repertoaren i Finby på söndag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En vals från Pörtom, en fyllerivisa skriven av Pali-Maj från Rangsby och schottis från Petalax. Det är några av visorna på albumet "Vaggvisor för vuxna", som släpptes tidigare år. Lena Granback (sång), Peter Enroth (fiol, gitarr), Richard Mitts (dragspel, piano) och Roger Bäck (kontrabas) gjorde albumet. 

– Vi kallar det vaggvisor för vuxna. Detta är sånger som sjungits som vaggvisor – men man underhöll alla i stugan och det var bonus att barnen somnade, sade Granback i en VBL-intervju. 

Nu ska gruppen framföra folkmusiken live – i Finby stationshus i Närpes den 27 oktober. På repertoaren finns spelmansmusik och visor som sjungits i österbottniska bondstugor i slutet av 1800- och början av 1900-talet.

Konserten börjar klockan 18.

Anna och Tilda vill bli läkare – Umeå lockar studenter från Österbotten

Anna Lipkin och Tilda Träskvik i Närpes är två av de österbottniska gymnasister som snart åker på studebesök till Umeå universitet med sin lärare Lotta Järnström.
Foto: Tom Forsman

Anna Lipkin och Tilda Träskvik i Närpes är två av de österbottniska gymnasister som snart åker på studebesök till Umeå universitet med sin lärare Lotta Järnström.

Även om det har blivit svårare att komma in vid svenska universitet fortsätter Umeå att locka studenter från Österbotten.

Mest läst senaste veckan