Vasabon Janne gick från jobbet som postiljon till kaffekonnässör – "Det känns fantastiskt"

Janne Mäki har startat ett kafferosteri i Vasa. Kafferostaren har han köpt från Polen och med den rostar han flera kilogram bönor i taget. Zoom
Foto: Ida Erikson

Janne Mäki har startat ett kafferosteri i Vasa. Kafferostaren har han köpt från Polen och med den rostar han flera kilogram bönor i taget.

Om du rör dig i Klemetsö och plötsligt känner en intensiv kaffedoft, så har du inte förlorat förståndet. Det är bara Janne Mäki som rostar kaffe.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Janne Mäki öppnar dörren till kafferosteriet Tinto med ett stort leende. Han har länge velat göra en förändring i sitt liv och nu har han äntligen vågat. 

– Det känns fantastiskt. Fast jag ibland jobbar tolv timmar om dagen så känns det inte så. Jag är så glad att jag får göra min egen grej. 

Janne Mäki

  • Ålder: 50.
  • Arbete: Rostar kaffebönor i kafferosteriet Tinto på Magasingatan 7 i Klemetsö. I Colombia betyder Tinto kaffe och på spanska betyder vino tinto rödvin. Företagsnamnet binder ihop Mäkis två stora intressen, eftersom han även ordnat vinprovningar de senaste tolv åren.
  • Familj: Fru och två döttrar.
  • Kaffekoppar per dag: Under tio och aldrig med socker. Mjölk behövs enligt Mäki bara om kaffet inte smakar så gott.
 


Mäki har arbetat som postiljon i många år. Han trivdes med det arbetet, men förändringar på arbetsplatsen fick honom att börja längta bort. Hans fru kommer från Colombia och under en resa till hennes hemland fick Mäki en aromatisk idé – han ville göra sitt eget kaffe. 
Annons

– Jag importerar råa gröna kaffebönor som jag sedan rostar här i mitt kaffebryggeri. På det sättet kan jag själv sätta mitt avtryck på produkten när det gäller arom och smak. 

Janne Mäki importerar kaffebönor från Sydamerika, Centralamerika och Afrika. Han uppskattar när kaffesmaken är mild och len.
Foto: Ida Erikson

Janne Mäki importerar kaffebönor från Sydamerika, Centralamerika och Afrika. Han uppskattar när kaffesmaken är mild och len.I rosteriet i Klemetsö hittas flera hundra kilogram råa kaffebönor som väntar på rostning. Dem har Mäki importerat från Sydamerika, Centralamerika och Afrika. Innan han bestämmer sig för vilka producenter han vill samarbeta med gör han noggranna efterforskningar. 

– Jag vill ha så få mellanhänder som möjligt. Då blir det bäst. Nu väntar jag på att skörden ska mogna vid en kaffeplantage i Colombia och därifrån kan jag importera färska bönor direkt från producenten. Det är roligt att personligen känna dem som odlar bönorna. Det är också viktigt för mig att producenterna får ordentligt betalt för sitt arbete. 


Mäki har lärt sig sitt nya arbete i kafferosteriet genom att pröva sig fram. Han har besökt olika kafferosterier i Finland och så har han läst mycket om konsten att rosta kaffebönor. 

– Bara man är tillräckligt intresserad kan man lära sig precis vad som helst.

Att rosta kaffebönor tar cirka femton minuter. Sedan låter Janne Mäki dem vila i någon dag innan han maler ner dem – på det sättet bibehålls alla aromer från rostningen.
Foto: Ida Erikson

Att rosta kaffebönor tar cirka femton minuter. Sedan låter Janne Mäki dem vila i någon dag innan han maler ner dem – på det sättet bibehålls alla aromer från rostningen.Han erkänner ändå att rostandet inte alltid har gått som planerat och en del bönor har han slängt i soptunnan, men misslyckanden bekommer honom inte. För honom är det bara ett steg i läroprocessen och han har inte bråttom någonstans. 

– Jag har fått en bra start och positiva reaktioner, så det känns som om jag har skapat något som jag kan bygga vidare på. 

Vad säger grannarna i området om den plötsliga kaffedoften?

– Än har de inte klagat och gör de det får jag väl bjuda in dem till rosteriet och bjuda på en god kopp kaffe, säger Mäki och skrattar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan