|

Åtal väcks mot "Mordpodden"

"Mordpodden" anklagas för plagiat. Arkivbild. Zoom
Foto: Jessica Gow/Scanpix/TT

"Mordpodden" anklagas för plagiat. Arkivbild.

Podcasten "Mordpodden" anklagas för plagiat och nu väcks åtal för upphovsrättsbrott, skriver SVT.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bakgrunden till åtalet handlar om att författaren Lars Ohlson, som skrivit boken "Kakelugnsmordet", hävdar att den populära podcasten använder stora stycken ur hans bok i ett avsnitt, och presenterar det som sitt eget material.

– De har också tagit hela min dramaturgi och mitt upplägg. Dessutom har de också plankat ordagrant på flera ställen, har Lars Ohlson sagt till SVT.

Mordpoddens skapare Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin uppger i ett skriftligt uttalande att de förvisso hämtat information från boken, men att de varit noga med att ange både boktitel och författare, uppger SVT.

Avsnittet i fråga har plockats bort med anledning av kritiken.

Annons
"Mordpodden" är inte den enda podcasten att drabbas av plagiatanklagelser på senare tid. Under hösten har även "Svenska mordhistorier" hamnat i blåsväder, efter att det framkommit att podden i stor omfattning plagierat material från svenska nyhetsmedier och bloggar, vilket bland annat ledde till att ett bokförlag valde att stoppa utgivningen av en bok som baseras på podden.

Fallet med "Mordpodden" kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt nästa år, skriver SVT.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: Det slår gnistor om Eurovisionen igen – och svenskarnas oro stiger

Visst präglar coronapandemin årets Eurovision song contest, men efter fjolårets ofrivilliga tävlingspaus så slår detr gnistor om evenemanget igen. Cyperns bidrag "El diablo", som framförs av Elena Tsagrinou, tillhör de mest dramatiska finalkandidaterna i den första semifinalen.
Foto: EBU/Thomas Hanses

Visst präglar coronapandemin årets Eurovision song contest, men efter fjolårets ofrivilliga tävlingspaus så slår detr gnistor om evenemanget igen. Cyperns bidrag "El diablo", som framförs av Elena Tsagrinou, tillhör de mest dramatiska finalkandidaterna i den första semifinalen.

Coronapandemin stoppade en Eurovision song contest, men inte två i följd. Nu är det dags för första semifinalen i Rotterdam, i vilken 16 bidrag tävlar om tio finalplatser. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan