Byggmästar säger att de som fått nys om den nyinflyttade Vöråbon kanske tror hon går omkring och bara säger en massa svåra och långa ord. Men de har egentligen ingen aning om att skrivandet enbart är toppen på isberget.

Byggmästar är, som hon själv beskriver det, en misslyckad skådespelare, musiker och präst, som nu får predika via skrift. Hon berättar att i sin motivering för att få bo på Abramsgården, som upprätthålls av svenska litteratursällskapet, skrev hon att hon vill verka som något av en modern bygdeskald i Jakob Tegengrens efterfölj.

Nu har hon under sin tid gett ut två böcker och troligtvis kommer det att bli en till. Byggmästar, som är en äkta faktanörd, planerade sin bok “Fåglarna som sover i luften” innan hon fick veta att Abramsgården skulle ta emot henne.

Hon fick idén till titeln från en tidningsartikel om tornsvalor. 

– Ett år senare står jag här med boken i ett hus där tornsvalorna flyger som hornetplan runtomkring. Livet är magiskt, säger Byggmästar. 

Men varifrån kom Byggmästars ursprungliga intresse för poesin? För att få reda på det måste vi gå tillbaka till när hon var runt fyra år gammal. Byggmästar tyckte om att besöka sin morfar och mormor. Och vinden, den var en riktig skattkammare. Där fanns det fullt av diktsamlingar som Byggmästar fascinerades av, trots att hon då inte kunde läsa. 

Men när hon väl en gång kunde börja läsa var det verk av Jacob Tegengren som snabbt blev omtyckta. Byggmästar fascinerades av att det var så lite text per sida. 

– Jag minns att sidorna hade gulnat. Jag tyckte om att läsa Tegengren för jag kunde känna igen mig i det lantliga, i bondekulturen. Men det fanns även inslag av något modernistiskt och fritt i hans texter, säger Byggmästar. 

Byggmästar kommer i kontakt med Tegengren på ett annat sätt nu när hon flyttat till Abramsgården. Nämligen genom Tegengrensällskapet, som kommer att ha Byggmästar som litterär gäst på deras höstmöte den 19 november. Marja-Lena Södergård, som är sekreterare och ordförande för litteraturutskottet i Tegengrensällskapet säger att de är glada att få samarbeta med en författare på Abramsgården. 

– Vi försöker uppehålla saker som Tegengren själv höll på med. Vissa saker återkommer än i dag. Till exempel frågan om skarven. Tegengren höll själv noga koll på vilka fåglar som rörde sig i hans omgivning. Han har bland annat skrivit att skarven setts, men att den då bara flög förbi, säger Södergård. 

Fåglar är en av ämnena som kommer att diskuteras på Tegengrensällskapets höstmöte i och med att ornitologiutskottet ska ge ut en ny fågelbok. Förutom det här kommer man även att se på bidrag till en dikttävling som sällskapet ordnade tidigare under hösten. 

– Det korta kärnfulla är en utmaning. Jag sätter själv tröskeln väldigt högt för att skriva kort. Jag är gammal friidrottare, det ska vara explosivt och kort. Jag beundrar maratonlöpare. 

Södergård tror att det korta skrivandet är ett bra sätt för unga att bearbeta känslor.

– Det är många unga som lider av klimatångest i dag, när vår generation hade kriget eller atombombshotet i ryggen. Genom att skriva dikter och musik kan man bearbeta såna här känslor. Det finns något magiskt med att uttrycka sig i text och dikt, säger Södergård.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 november. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.