|

KBL: Vill vara stöd för bönder

Sofi Jylhä, Susann Rabb och Anna-Mari Markén ser fram emot det utökade samarbetet.
Foto: Felix Rantschukoff

Sofi Jylhä, Susann Rabb och Anna-Mari Markén ser fram emot det utökade samarbetet.

Sofi Jylhä, Susann Rabb och Anna-Mari Markén ser fram emot det utökade samarbetet.
Foto: Felix Rantschukoff

Sofi Jylhä, Susann Rabb och Anna-Mari Markén ser fram emot det utökade samarbetet.

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA och företagshälsovården i Vörå inleder nu officiellt ett samarbete.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Projektet ”Ta hand om bonden” vill ge lantbruksföretagare avgiftsfri och förtroendefull hjälp när den mentala energin eller de ekonomiska resurserna är hårt prövade.

– Vi vill hjälpa bönder och deras familjer i svåra situationer att komma vidare. Företagshälsovården är en mycket bra samarbetspartner. Bönderna tar bra hand om sina djur, men då kan det hända att man glömmer sig själv också. Det skulle vara bra om alla skulle kontinuerligt besikta sin egen hälsa, säger Susann Rabb, projektledare för Ta hand om bonden.

”Ta hand om bonden” inleddes år 2017. Rabb säger att om det finns utmattning med i bilden kan allt det där extra i vardagen kännas svårt. Samarbetet med företagshälsovården är ytterst viktigt, eftersom det blir ytterligare en väg som man kan få stöd, och dessutom av ett känt ansikte. 

– Det är bra att man vet att det finns en person man kan vända sig till när man behöver stöd. Många arbetar ensamma på gården och har därför inte det naturliga skyddsnätet som man har att tala med som på en arbetsplats där flera arbetar, säger Anna-Mari Markén, företagshälsovårdare.

 

LPA och projektet Ta hand om bonden kan hjälpa till på många olika sätt. Om en lantbruksföretagare är i en svår situation kan LPA bland annat med hjälpa med ekonomin med deras så kallade köptjänstförbindelse. De kan även hjälpa genom att få bonden i kontakt med en par- eller familjeterapeut. Även detta finansieras via köptjänsteförbindelse. 

 

– Man måste ta hans om sig själv. Det bästa är att det kostar inte ens en cent och det kräver inget pappersarbete. ”Kan det vara så här enkelt har jag fått köra. Nu för tiden är livet som bonde väldigt byråkratiskt.

 

Rabb har märkt att mycket negativt i den samhälleliga debatten läggs på bondens axlar. Jordbruket målas upp som en klimatbov och allt mera regler och krav sätts på bonden, trots att fokuset borde ligga på att producera. 

– Ta hand om bonden behövs, det blir inte direkt lättare för bonden. Vi kan fungera som ett extra och större skyddsnät. Det är viktigt att man inte glömmer sig själv, säger Sofi Jylhä, som också jobbar som företagshälsovårdare.  

Det är en låg tröskel att söka hjälp poängterar samtliga. Och trots att företagshälsovården ändrar ägare är det inget man behöver oroa sig över. 

– Fastän vi byter ägare är det samma personer, samma utrymmen och tillvägagångssätt vi använder, säger Markén.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 11 december. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Erica Norrgård skrev sju L i studenten – "Det kändes som en dröm"

Nu kan Erica Norrgård pusta ut. De sista resultaten från studentskrivningarna har trillat in och hon har all anledning att vara nöjd.
Foto: Mikael Nybacka

Nu kan Erica Norrgård pusta ut. De sista resultaten från studentskrivningarna har trillat in och hon har all anledning att vara nöjd.

Studentskrivningarna är över och med sju L i bakfickan kan Erica Norrgård från Oravais välja och vraka mellan universiteten. Om allt går vägen flyttar hon utomlands i höst.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan