|

Yle: Över två tredjedelar av finländarna vill förnya religionsundervisningen

Hela 70 procent av finländarna vill att religionsundervisningen i grundskolan ska förnyas. Zoom
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Hela 70 procent av finländarna vill att religionsundervisningen i grundskolan ska förnyas.

Största delen av finländarna vill att religionsundervisningen i grundskolan ska reformeras så att livsåskådning och religion skulle undervisas som ett gemensamt ämne, visar en enkät som Yle har låtit göra.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt är det 70 procent som skriver under påståendet att religions- och livsåskådningsundervisningen i grundskolan borde ersättas med ett ämne där eleverna får bekanta sig med alla religioner, oavsett vilket samfund de hör till.

Enligt Yle är det framför allt De grönas, Vänsterförbundets och SDP:s anhängare som tänder på idén att slå ihop undervisningen i religion och livsåskådning medan i synnerhet Kristdemokraternas och Sannfinländarnas väljare motsätter sig tanken.

Knappt hälften av religionslärarna står bakom idén att religion och livsåskådning blir ett undervisningsämne, uppger religionslärarnas förbund.

Yles enkät gjordes av Taloustutkimus och besvarades av drygt 1 000 finländare på olika håll i landet i början av december. Felmarginalen är 3,2 procent åt vardera hållet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Många till sjukhus efter krock i Evijärvi

En buss och en personbil har krockat på Haapajärvenkyläntie i Evijärvi. Enligt uppgifter från räddningsverket har tio personer förts till sjukhus.

Mest läst senaste veckan