|

Finländska lunchrestauranger slänger bort miljontals kilo mat

Enligt Naturresursinstitutets undersökning slängs i genomsnitt bort 90 gram mat vid varje måltid i lunchrestaurangerna. Zoom
Foto: Mikael Sjövall/SPT

Enligt Naturresursinstitutets undersökning slängs i genomsnitt bort 90 gram mat vid varje måltid i lunchrestaurangerna.

Det uppstår över 78 miljoner kilo matsvinn i lunchrestaurangerna varje år, uppger Naturresursinstitutet Luke.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Bortslängd mat förorsakar helt onödiga effekter på klimatet och miljön. Matsvinnet ger också upphov till kostnader för företagen i branschen och kommunerna, säger forskaren Kirsi Silvennoinen på Luke i ett pressmeddelande.

Luke har utrett matsvinnets omfattning under två års tid i samarbete med företagare i branschen och andra aktörer. Utredningen gjordes vid 78 olika restauranger under tre veckors mätperioder. Restaurangpersonalen använde sig av Lukes app i mätningen av matsvinnet.

16 procent

av lunchrestaurangernas mat slängs

 

Enligt undersökningen slängs 16 procent av lunchrestaurangernas mat i soporna. Det här innebär att matsvinnet vid varje måltid är cirka 90 gram per kund. Det största matsvinnet uppstår vid en lunchbuffé där maten står färdigt framställd, enligt Luke.
Annons
– Restaurangerna borde kunna förutse hur mycket mat som ska tillredas så att det inte uppstår så stora överskott. Att mäta och följa upp är viktiga metoder i minskningen av matsvinnet, säger Silvennoinen.

Cirka 90 gram

per kund är matsvinnet vid varje måltid

 
Kunderna har också ett ansvar att se till att man inte lastar för mycket mat på tallriken, påminner Lukes forskare.

EU:s avfallsdirektiv förpliktar medlemsländerna att mäta och rapportera om matavfallet och svinnet med fyra års intervaller.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Se bilderna: Viking Amorella har gått på grund utanför Åland – alla passagerare har evakuerats

Ingen skadades vid grundstötningen.
Foto: Västra Finlands sjöbevakningssektion

Ingen skadades vid grundstötningen.

Viking Amorella har gått på grund söder om Järsö i Ålands skärgård. De första passagerarna har nu evakuerats. Följ med rapporteringen här.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan