|

Animerad filmserie ska lära elever om medeltida Österbotten – "Har varit en vit fläck i undervisningen"

Simon Staffans och Heidi Hummelstedt är två av drivkrafterna bakom serien om medeltida Österbotten. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Simon Staffans och Heidi Hummelstedt är två av drivkrafterna bakom serien om medeltida Österbotten.

Vad har den bannlysta prästen, Tobbe från Tjöck och sjörövarna på Korsholms slott gemensamt? I en animerad serie kan alla lära sig mer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

En serie på fem delar ska sprida kunskap om medeltiden i Österbotten. Målet är att ge mer material till historieundervisningen till elever i årskurs 5–6.

– I dag finns det dåligt med material om medeltiden i Finland – man pratar lite om Åbo, Nådendal, Viborg och Tavastehus men Österbotten är en vit fläck i undervisningen. Det är kul att få fylla på med undervisningsmaterial, säger Heidi Hummelstedt, projektledare från Kultur Österbotten. 

Filmserien finns på svenska, finska och engelska för att nå en större publik.

– Den finns på Youtube, så alla som vill kan se den, även i andra länder. Vi har bland annat fått mejl av finländare som bor i Sverige som tycker det är kul att få mer fakta om sitt hemland, säger Simon Staffans, som varit med och gjort filmerna. 

Annons
Skärmdump från den animerade serien
Foto: Privat

Skärmdump från den animerade serien "Medeltidens Österbotten".Som grund till serien Medeltida Österbotten ligger projektet "Vandring genom medeltidens Österbotten" som startade då Campus Kungsgården i Gamla Vasa byggdes. 

– Det fanns inte mycket kunskap om vad som tidigare funnits på platsen eller vid Korsholms vallar. Man började gräva i olika arkiv för att få sammanställt historia från platsen. Det man hittade blev sedan grunden till "Vandring genom medeltidens Österbotten", säger Heidi Hummelstedt.


Då materialet samlats in ville Kultur-Österbotten göra mer för att få förmedlat kunskapen, vilket väckte tanken att kontakta Simon Staffans och Anders Wik vid produktionsbolaget Rethink New Media Solutions i Vasa. 

– För att på bästa sätt förmedla historier från 1300-talet fick vi tänka till lite. Det bästa skulle ha varit att filma riktiga människor och bygga upp medeltida scenografi, men det skulle ha krävt en enormt stor budget i Hollywood-storlek. I stället valde vi att göra en animerad filmserie med hjälp av kunniga personer från bland annat Österbotten, säger Staffans.

– Hon som illustrerat serien heter Jenny Wiik och kommer från Åbo. Hon är extremt duktig och har illustrerat en del historierelaterat tidigare. Hon har en fantastisk förmåga att fånga känslor i en bild. 

Undret i Karlaby är en av avsnitten i den animerade serien
Foto: Privat

Undret i Karlaby är en av avsnitten i den animerade serien "Medeltidens Österbotten".Serien baserar sig på material från flera olika orter.

– Man har hittat en del material i Finland, men även i Sverige, Köpenhamn och Tyskland har man hittat historia från medeltida Finland. Cirka hundra dokument med historia om Österbotten hittades. Till slut vaskade man fram ett fåtal som lades som grund för de fem avsnitten som nu gjorts, säger Hummelstedt. 

– Vi har också lärt oss mycket nytt under tiden vi gjort serien. Om man fick ett problem i Österbotten under 1300-talet åkte man över till Stockholm, precis som i dag, även om det tog längre då. Under medeltiden hade Österbotten starka kopplingar till Stockholm och kronan, vilket var intressant att lära sig, säger Staffans. 

Under medeltiden fanns det även stark katolsk tro i Österbotten, vilket återspeglas i två av avsnitten. 

"Vi har många kända Österbottningar som deltagit i produktionen, och utan dem hade det inte varit möjligt att genomföra detta projekt."

 

De fem serieavsnitten är baserade
på olika personer.

– Alla avsnitt handlar om historiska personer, men berättelserna är fiktiva. Manuset är omformat från historia till att det berättas ur personens perspektiv, och läses upp av olika kända personer som Carola Sarén, Håkan Omars och Erik Kiviniemi.

– Vi har många kända österbottningar som deltagit i produktionen, och utan dem hade det inte varit möjligt att genomföra detta projekt. 

Martin Holm, med det egna produktionsbolaget South Fjord Audio, har gjort all musik och allt ljud till serien. 

– Allt från pilar som skjuts till eld som brinner har han gjort i sin studio, samt komponerat filmmusiken, säger Staffans.

Medeltida Österbotten

  • En animerad serie i fem avsnitt.
  • Varje avsnitt handlar om olika historiska personer, men berättelserna är fiktiva.
  • Finns på Youtube på svenska, finska och engelska.
  • Jenny Wiik har gjort illustrationerna till serien.
  • Martin Holm har komponerat musiken och gjort allt ljud i serien.
  • Berättarrösterna i serien är Carola Sarén, Håkan Omars, Maria Erikslund och Simon Staffans på svenska, på finska Erik Kiviniemi och Pauliina Holmqvist och på engelska Jennifer Connolly.
  • Serien är producerad av Simon Staffans och Anders Wik från Rethink New Media Solutions.
  • Som grund för serien ligger projektet "Vandring genom medeltidens Österbotten" från Kulturösterbotten och är EU-finansierat.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan