|

Oljepriset pressas av oro för coronaviruset – efterfrågan går ner

Minskad efterfrågan på olja syns bland annat i USA:s kommersiella råoljelager, som ökade med 7,5 miljoner fat till 442,5 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från den amerikanska energimyndigheten EIA. Arkivbild Zoom
Foto: Jacob Ford/AP/TT

Minskad efterfrågan på olja syns bland annat i USA:s kommersiella råoljelager, som ökade med 7,5 miljoner fat till 442,5 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från den amerikanska energimyndigheten EIA. Arkivbild

Ökad oro för spridningen av det nya coronaviruset, som smittat över 60 000 personer, pressar ned världsmarknadspriset på olja. Prisnedgången har fått nytt bränsle sedan ännu en tung prognosmakare sänkt utsikterna för efterfrågan på olja.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad faller med 1 procent till drygt 55 dollar per fat sedan det internationella energiorganet IEA nu räknar med att den globala efterfrågan på olja kommer att minska under årets första kvartal. Det skulle bli den första nedgången i efterfrågan sedan den globala recessionen i samband med finanskrisen 2009.

IEA räknar med att efterfrågan på olja faller med 435 000 fat per dag under årets första kvartal jämfört med motsvarande period ett år tidigare. En viss återhämtning med ökande efterfrågan igen väntas under resten av året. Men IEA:s helårsprognos vad gäller efterfrågetillväxt på olja sänks med 365 000 fat till 825 000 fat olja per dag.

Opec har redan dragit ned produktionen till den lägsta nivån på tio år, men diskuterar nu nya produktionsbegränsningar med oljejätten Ryssland för att hålla uppe prisnivåerna. Opec har sänkt sin prognos för efterfrågetillväxt på olja med 200 000 fat per dag 2020.

Oljepriset har till följd av marknadsoro i kölvattnet på spridningen av det nya coronaviruset rasat med drygt 20 procent från toppnivåerna i januari och därmed raderat ut cirka två års prisuppgångar.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska Yle: Både patienter och personal har coronasmittats på Jorvs sjukhus

Jorvs internmedicinska avdelning är för tillfället stängd för sanering, skriver Svenska Yle.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Jorvs internmedicinska avdelning är för tillfället stängd för sanering, skriver Svenska Yle.

En coronasmittad patient har vistats på Jorvs sjukhus och smittat vidare viruset till både andra patienter och personal, rapporterar Svenska Yle.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan