|

Kommunbladet: Firar tjugo år som egenföretagare: Fokus på kundbetjäning

Björn Svens har varit egenföretagare majoriteten av hans arbetsliv. Zoom
Foto: Felix Rantschukoff

Björn Svens har varit egenföretagare majoriteten av hans arbetsliv.

Björn Svens har nästan alltid varit egenföretagare, han var 22 år när han började.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dels var det var samarbetsförhandlingar på arbetsplatsen som fick honom att starta eget. 

 – Jag skapade mitt eget arbete, säger Svens. 

Han är utbildad restaurangkock och jobbade länge inom den branschen, men så kom allergier in i bilden, så han fick luta sig tillbaka till kunskaper han fått hemifrån.

– Jag är uppväxt på en bondgård, och där ska man kunna lite av varje för att klara sig, säger Svens. 

Det här ledde till en rad av olika former av företagande för Svens. Han började syssla med personaluthyrning inom olika branscher. Han arbetade bland annat med Oravais rökeri, han körde för Oravais hus, och så småningom skaffade han grävmaskiner, lastbilar och traktorer. Men fordonsparken och personaluthyrningen avslutade han år 2008. Då började han arbeta med persontrafik, vilket är aktuellt än idag. År 2018 började han arbeta med persontrafik helt i egen regi, tidigare var han både anställd och var egenföretagare på sidan om, men inte inom persontrafik, utan rengöringsmedel och avloppsreningsverk.

– Egenföretagande kan vara byråkratiskt, men har man duktiga människor runtom sig så går det. Jag rekommenderar det absolut.  


Björn Svens har varit egenföretagare majoriteten av hans arbetsliv.
Foto: Felix Rantschukoff

Björn Svens har varit egenföretagare majoriteten av hans arbetsliv.Det nyaste projektet
för Svens inleddes den 27 januari då hans företag började sköta om postutdelningen i Vörå kommun. Det innebar att det krävdes flera personer, nu är de fem stycken, ackompanjerat av några inhoppare. 

– Det gick ganska snabbt från enmansföretag till flermansföretag. Och nu söker vi mera personal. Men det är inte så enkelt att hitta. Jag tror det beror på att ungdomar vill ha höga löner, men man måste tjäna sig till det, det kommer inte på första jobbet.  

För att få arbeta hos på Greevers ska man vara minst tjugo år eftersom det kräver taxikort. Dessutom säger Svens att man ska nog ha kört en del bil för att köra postbil då man sitter vid fel sida. Totalt siktar Svens på fem till sex nya medarbetare. 

–  Vi siktar på att vi ska vara 10 vid årsskiftet om rekryteringen lyckas. Fortsatta framtidsplaner är att utöka fordonsparken med fullstora bussar. Vi har vunnit några skoltransportofferter i Österbotten. Sen kan vi köra andra körningar med dem förstås. 

Det finns nyttig konkurrens inom branschen i Österbotten, tillägger Svens. 

För att underlätta postutdelningen så vill Svens be om två saker. Dels önskar han att alla skulle ha en nummer på sin aktiva postlåda.

– Det är inte alltid samma postiljon som kommer, så de vet kanske inte annars vilken låda som gäller. 

Dels skulle det vara bra om postlådsraden var lättåtkomlig.

– Om postlådsraden inte lutar över diket får vi vårt jobb utfört snabbare, säger Svens.

Svens säger att det finns en röd tråd som genomsyrat hans verksamhet genom åren, nämligen kundbetjäning.

– Det har varit med hela vägen, kunden är alltid i fokus.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 19 mars. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Erica Norrgård skrev sju L i studenten – "Det kändes som en dröm"

Nu kan Erica Norrgård pusta ut. De sista resultaten från studentskrivningarna har trillat in och hon har all anledning att vara nöjd.
Foto: Mikael Nybacka

Nu kan Erica Norrgård pusta ut. De sista resultaten från studentskrivningarna har trillat in och hon har all anledning att vara nöjd.

Studentskrivningarna är över och med sju L i bakfickan kan Erica Norrgård från Oravais välja och vraka mellan universiteten. Om allt går vägen flyttar hon utomlands i höst.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan