|

Sjukvårdsdirektörens öppna brev: Tillsammans klarar vi även det här!

Zoom

Brev från sjukvårdsdistriktets direktör till befolkningen i Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mitt motionsspår är det samma som alla morgnar. För flera år sedan berättade jag en historia för personalen på vårt sjukhus om hur man med jämna mellanrum kommer till insikt om att vi alla kan påverka vår omgivning och våra förhållanden.

Då var det bara fråga om en saftburk som i ett år hade legat på samma ställe invid mitt motionsspår. Dagligen tittade jag på burken och undrade varför ingen städar bort den, tills jag en dag beslutade mig för att plocka upp den och kasta den i en skräpkorg.

Nu vill jag med samma budskap vädja till alla invånare i Österbotten. Ni har alla en möjlighet att påverka att så många som möjligt i vår region undviker att bli smittade.

"De yrkesutbildade personerna inom såväl primärvården, socialvården som den specialiserade sjukvården är beredda att göra sitt yttersta för att vårda dem som behöver vård, omsorg och service."

 
Vårt lands regering och Institutet för hälsa och välfärd, THL, har gett klara anvisningar om hur vi ska gå till väga. Vi gör det för oss själva, för våra närstående och i synnerhet för dem som hör till riskgrupperna.

De yrkesutbildade personerna inom såväl primärvården, socialvården som den specialiserade sjukvården är beredda att göra sitt yttersta för att vårda dem som behöver vård, omsorg och service.

Varje dag klockan 11 publicerar vi en lägesbild över det rådande pandemiläget i vår region på vår webbplats. Vi informerar eller diskuterar inte läget desto mera. 

Vi har tagit till oss av den respons som vi fått. Även i den här situationen har alla patienter, även de som är yrkesutbildade personer, rätt till sin integritet.

Vi vill absolut skydda var och en som insjuknat. Men jag vill också lugna er med att säga att vi utan dröjsmål går ut med detaljer om det här är nödvändigt för att skydda befolkningen eller om det är nödvändigt av något annat vägande skäl. Vi upplyser er också när sjukhuset går över i full beredskap. För tillfället arbetar vi med en höjd beredskap.

Samhället är nu i ett läge där nästan allt verkar vara en aning diffust. För många har grunden i livet genomgått stora förändringar. Det här är bara tillfälligt och läget kommer att klarna, och det är något som vi alla kan arbeta för.

Tack till er alla för ert engagemang. Jag önskar er kraft, men också glädje, trots allt det som händer omkring oss.

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

DEBATT: Nyttan av ansiktsmask och resandets risker

Tjeckien införde masktvång med hot om böter – i ett tidigt skede. Resultatet har varit strålande och Tjeckien kan nu lätta på övriga restriktioner med gott samvete, skriver Daniel Paro i sitt inlägg angående frågan om ansiktsskydd kan skydda en själv eller andra från virus. Bilden är tagen i tunnelbanan i Istanbul, Turkiet, den 27 maj.
Foto: Lehtikuva/AFP/Yasin Akgul

Tjeckien införde masktvång med hot om böter – i ett tidigt skede. Resultatet har varit strålande och Tjeckien kan nu lätta på övriga restriktioner med gott samvete, skriver Daniel Paro i sitt inlägg angående frågan om ansiktsskydd kan skydda en själv eller andra från virus. Bilden är tagen i tunnelbanan i Istanbul, Turkiet, den 27 maj.

EU introducerade för en tid sen den så kallade "resebubblan", det vill säga man föreslog att länder med samma epidemisituation kunde turista sinsemellan. Idén är naiv, ansvarslös och saknar logik, skriver Daniel Paro i sitt inlägg.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan