|

Yle: Över en miljon finländare distansarbetar nu

Hundratusentals finländare vill utöka distansarbetet också efter coronakrisen, visar en ny enkät som Yle har låtit göra. Zoom
Foto: Pixabay/SPT

Hundratusentals finländare vill utöka distansarbetet också efter coronakrisen, visar en ny enkät som Yle har låtit göra.

Ungefär hälften av dem som distansarbetar i dag kan tänka sig att göra det också efter coronaepidemin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En ny enkät som Yle har låtit göra visar att mer än en miljon finländare har gått över till att distansarbeta under coronakrisen. Enligt Taloustutkimus kan distansarbetet bli bestående för många.

– Ett intressant resultat i enkäten är att finländarna verkligen gillar distansarbete. Över hälften av dem som svarade vill distansarbeta också under normala omständigheter, säger forsknings- och kunddirektör Juho Rahkonen på Taloustutkimus till Yle.

Distansarbete är populärast i åldersgruppen 30–44 bland dem som är bosatta i huvudstadsregionen, Åbo och Tammerfors. Unga i åldersgruppen 20–29 tycker minst om att distansarbeta.

– Distansarbete passar det finska folklynnet som hand i handske. Det stör inte oss att det är en kilometers avstånd till en annan människa, säger han.

Annons
Till distansarbetets fördelar hör att man sparar tid och pengar på att inte behöva pendla till jobbet. Rahkonen tror också att det är effektivare att jobba på hemkontoret än på arbetsplatsen. Enligt enkäten vill knappt en tredjedel av finländarna distansarbeta mer i framtiden.

– Vi kan vänta oss en boom för distansarbete i Finland. Arbetslivet kommer att förändras permanent när över 300 000 personer vill distansarbeta efter coronakrisen, säger Rahkonen.

Taloustutkimus intervjuade på uppdrag av Yle sammanlagt 1 401 personer för enkäten i början av april. Felmarginalen i enkäten är 2,5 procentenheter åt vardera hållet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Strategisk investering för Sundström – vill stärka konkurrenskraften

Det mobila asfaltverket kommer snart transporteras till sitt första projekt i Sievi. På bild från vänster vd Tommy Wikman, projektansvarig Tommy Sundström och enhetschef för asfalt Paul Sundström.
Foto: Toni Finell

Det mobila asfaltverket kommer snart transporteras till sitt första projekt i Sievi. På bild från vänster vd Tommy Wikman, projektansvarig Tommy Sundström och enhetschef för asfalt Paul Sundström.

Det mobila asfaltverket införskaffades från Norge i slutet på februari till Lepplax och förväntas utöka Sundströms projektkapacitet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan