Statsrådet har tillsatt en arbetsgrupp vars hårda kärna består av ministeriernas kanslichefer. Arbetsgruppens uppdrag är att i rask takt bereda en exit-plan, som ger Finland en kontrollerad väg ut ur coronakrisen och inleder återuppbyggnadsarbetet.

Ordförande för arbetsgruppen är Finansministeriets statssekreterare Martti Hetemäki och vice ordförande Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila.

I arbetsgruppens tio medlemmar ingår åtta kanslichefer, en statssekreterare och en understatssekreterare. Några av kanslicheferna är Justitieministeriets Pekka Timonen, Inrikesministeriets Kirsi Pimiä och Jord- och skogsbruksministeriets Jaana Husu-Kallio.

Arbetsgruppen har två uppgifter. Den första är att rapportera om åtgärder för att begränsa krisens akuta ekonomiska och sociala skadorna samt identifiera det rätta ögonblicket att trappa ned de åtgärder som redan införts fram till den 1 maj.

Den andra uppgiften är att rapportera om åtgärder för ekonomisk och social återuppbyggnad efter krisen och beredningen av dem med representanter för olika samhällssektorer. Detta arbete ska vara klart den 31 maj.

Arbetsgruppen har som stöd i sitt arbete en vetenskapspanel som består av forskare och experter inom flera områden. Dessutom har arbetsgruppen en underarbetsgrupp som består av representanter för arbetsmarknaden.