Största delen av de som bor på hyra klarar sina hyresbetalningar trots coronakrisen, visar hyresvärdarnas förenings undersökning. Av de hyresvärdar som deltagit i Suomen Vuokranantajiens undersökning har bara 11 procent förhandlat om en betalningsplan med sin hyresgäst på grund av coronavirusepidemin.

–  Det är naturligt att man i kristider fokuserar sina resurser på boende, mat, mediciner och andra basbehov. Vissa problem i hyresbetalningen har ändå gått att märka, säger föreningens pr-direktör Tuomas Viljamaa i ett pressmeddelande.

Största delen av hyresvärdarna har inte stött på några problem i hyresbetalningen. Hela 81 procent av dem uppger att april månads hyra betalats enligt hyresavtalet.

–  Den sociala tryggheten hjälper under permitteringar. Om det trots det uppstår problem i hyresbetalningen är det bättre att göra upp en betalplan än att ta snabblån.

Kring en femtedel av hyresvärdarna har haft kontakt med sina hyresgäster med anledning av coronakrisen. Var sjätte hyresvärd uppger att de inte kan flexa i hyresbetalningen medan fyra av fem hyresvärdar säger att de inte tänker höja hyrorna så länge epidemin pågår.

Största delen av hyresvärdarna säger att de inte tänker sälja sina hyresbostäder på grund av krisen, förutom om hyresbetalningarna avstannar för en längre tid.

Undersökningen genomfördes den 6–8 april och i den deltog över 2 200 hyresvärdar.