|

Dags att ta itu med Iskmosunden

Zoom
Foto: Arkiv/ Arash Matin

De fyra vattendrag som hör till Iskmosunden försuras och växer igen. Utredarna föreslår bland annat muddring och luftare som syresätter vattnet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Iskmosunden är fyra vattendrag i Korshom: Iskmo sund, Skatasund, Strömsund och Vekasund. På onsdag ska resultaten i rapporten "Iskmosundens naturekonomiska förundersökning och restaureringsplan 2014, UPI", presenteras. Rapporten handlar om hur man kan förbättra vattenkvaliteten. – Problemen är eutrofieringen eller försurningen, syresättningen och växtligheten, säger Ola Österbacka, sekreterare i Föreningen Iskmosunden och ordförande för UPI:s styrgrupp. Under ett år har det undersökts vattenkvalitet, sediment, fiskbestånd, vegetation, fågelbestånd och bottenfauna. Det som belastar vattnen är dikningen från skog och åkrar, kalhuggningen, lågt vattenstånd och sjögräs. I slutrapporten förslår Olli-Matti Kärnä åtgärder för att förbättra tillståndet i vattendragen, exempelvis genom muddring, ytluftare som syresätter vattnet och höjning av vattenståndet i Iskmo sund. Rapporten ska presenteras på onsdag klockan 18 i Alskathemmet. Föreningen Iskmosunden hoppas att både fritids- och fastboende ska möta upp och diskutera åtgärderna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan