|

Halva Norge stannar hemma på nationaldagen

Över tusen teckningar har kommit in till det norska kungaparet inför nationaldagen – eftersom årets firande ser så pass annorlunda ut med tanke på coronapandemin. Kungaparet kommer att ta emot teckningarna på slottet den 17 maj. Zoom
Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Över tusen teckningar har kommit in till det norska kungaparet inför nationaldagen – eftersom årets firande ser så pass annorlunda ut med tanke på coronapandemin. Kungaparet kommer att ta emot teckningarna på slottet den 17 maj.

Nationaldagen den 17 maj brukar vara en sprakande röd-vit-blå fest i Norge. Men i år ser det annorlunda ut på grund av coronaviruset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hälften av norrmännen tror att de kommer att stanna hemma, enligt mätningen Norsk Koronamonitor som företaget Opinion står för.

5 268 norrmän har fått svara på frågor om sina planer för nationaldagen. 51 procent tror att de i huvudsak kommer att stanna hemma.

"Men det är många fler som planerar att vara utomhus eller besöka andra efter det att myndigheterna börjat öppna samhället igen och lättat på restriktionerna för hur många som kan träffas" skriver Opinions seniorrådgivare Ola Gaute Aas Askheim.

Norska myndigheter ändrade riktlinjerna den 7 maj och nu tillåts upp till 20 personer att träffas privat. Vid offentliga tillställningar får 50 personer samlas. Det innebär att det oavsett blir ett mer dämpat nationaldagsfirande än vanligt i Norge.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nederländskt nej till svenskar och britter – ja till finländare

Stranden i Zandvoort lockar många. Men medan finländare välkomnas till Nederländerna efter mitten av juni, är varken britter eller svenskar välkomna.
Foto: AFP/Lehtikuva

Stranden i Zandvoort lockar många. Men medan finländare välkomnas till Nederländerna efter mitten av juni, är varken britter eller svenskar välkomna.

Sugen på kanaler, tulpaner och väderkvarnar i sommar? Då får man sannolikt välja ett annat resmål än Nederländerna – åtminstone om man är svensk. Annat är det med finländare.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan