Viktor Björkström från Kimo studerar medicin vid universitetet i Umeå. Pia-Maria Hanhimäki i Kimo har en magistersexamen i statskunskap och eget företag. André Nordman från Komossa är utbildad diplomingenjör och arbetar vid ABB i Vasa. Marko Kiviluoma från Kuoppala är projektingenjör på Wärtsilä.
De är ambitiösa unga vuxna som har fått stipendier av Studiestödsstiftelsen för Kimo, Komossa och Kuoppa byar. Stiftelsen, som firar 30-årsjubileum, presenteras av journalisten och författaren Marita Bagge i den nya boken "Betydelsen av Fannys testamente".
En varm och vacker junidag bläddrar författaren i boken. Hon blickar ut över Södra stadsfjärdens glittrande vatten nedanför verandan och samlar sig några sekunder för att svara på frågan hur hon har upplevt arbetet med boken.
– Det har varit rent ut sagt roligt att träffa dessa ungdomar och att få ta del av vilken betydelse stipendierna har haft för dem. Jag är glad för att de har tagit emot mig och för att jag har fått förtroendet att skriva den här boken, säger Bagge.
Bagge inleder presentationerna med Ann-Luise Bertell, chef för Wasa Teater, eftersom Bertell förutom att ha fått ett antal stipendier också har skrivit pjäsen "Fannys första liv". Dessutom regisserade Bertell pjäsen när den sattes upp av Oravais sommarteater vid Kyroboas 2004.
Bagge har intervjuat sju av de 235 personer som fått stipendier tack vare Fanny Smeds väl förvaltade medel.
Marita Bagge låter inte tangentbordet vila. Hon blev pensionär från Vasabladet för fyra år sedan men fortsätter skriva. Nu är hon aktuell med andra boken om Vöråbon Fanny Smeds och några av dem som fått stipendier av studiestödsstiftelsen.
Den nya boken är egentligen en fortsättning på den första boken "Testamentet - En skildring av Fanny Smeds liv" som utkom 2001. I höstas bad stiftelsen att Marita Bagge skulle skriva en fortsättning om vilken betydelse testamentet har haft för ungdomarna som fått stipendier. Mer än 500 stipendier har delats ut sedan stiftelsen grundades för drygt 30 år sedan. Några har fått flera stipendier under åren.
Den första boken handlade om Fanny Smeds liv och ingår som en del i den nya boken. Fanny föddes en sommardag 1900, några år efter att familjen hade flyttat från Vörå till Kimo när pappan Simon Smeds hade blivit delägare i Kimo Bruk. Fanny och hennes tre syskon studerade i Vasa och skrev flitigt brev till föräldrarna. Bagge har haft tillgång till omkring 200 brev ur familjens brevväxling.
– Det är en rikedom att ha fått ta del av breven. De hade dessutom bra handstil så det har varit lätt att läsa dem. Det ovanliga är att de ingående och detaljerat beskrev vardagen med glädje, sorg och upplevelsen att till exempel åka bil första gången.
– Enda problemet var att breven hade samlat damm uppe på en vind. Det var inte så hälsosamt att läsa och katalogisera dem för den som har problem med luftvägarna, säger Bagge.
Många har undrat varför Fanny Smeds, som bodde och arbetade i Vörå, har valt att stöda ungdomar i tre byar som hörde till Oravais fram till 2011.
– Det är ett tack till bygden för de tre män från dessa byar som hjälpte Fanny, hennes mor och två systrar att få ut sin andel ut Kimo Bruk efter att pappan Simon Smeds gick bort 1915 och brodern Johan stupade 1918, säger Bagge.
De tre männen Reinhold Andersson från Kimo, Erik Holmberg från Komossa och Juha Peltola från Kuoppala hjälpte dem och för pengarna köpte de ett jordbruk i Vörå centrum.
Marita Bagges första bok om Fanny Smeds utkom 2001. Den ingår som en del av den nya boken som utges nu av Labyrinth Books.
Fanny Smeds hade näsa för placeringar. Hon arbetade nästan hela sitt yrkesverksamma liv som banktjänsteman och placerade sina och familjens pengar i bland annat aktier. Wärtsilä var hennes favorit.
– Hon lånade ut av familjens pengar till Vöråbor som studerade medan hon arbetade, säger Bagge.
Systrarna hade inga arvingar och Fanny som hade hand om familjens pengar funderade både länge väl på hur hennes arv skulle förvaltas.
– Hon hade svårt att bestämma sig och flera bankdirektörer var inblandade i hennes förslag. 1978 hade hon ett utkast till ett testamente som skulle stödja ett friluftsområde vid Vörå skidcentrum. Dit skulle de sämre lottade i livet ha företräde.
Fannys Smeds funderade några år till och 1987, två år före sin död, var hon nöjd med bankdirektör Allan Bloms utkast till testamente och grundade Studiestödsstiftelsen för Kimo, Komossa och Kuoppa byar. Grundkapitalet på 185000 euro värderas i dag till omkring en miljon euro.
Bagges tidigare kollega, Björn Stenbacka, har skrivit ett sammandrag om Fanny Smeds liv på finska som ingår i boken och Gunilla Ahlholm har gjort grafik och karta. Ove Lillas har ombrutit boken och designat pärmen.
Den här boken är Marita Bagges sjunde; den andra sedan hon blev pensionär från Vasabladet 2016. Marita låter inte tangentbordet samla damm. Hon är också redaktör för Murmursunds Allehanda, en årskrönika som behandlar det som hänt under året i Sundom.
Tyck till!
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.