Gruppen som talar är "The elders" – de äldre – en grupp som bildades av Sydafrikas tidigare ledare Nelson Mandela för att samla erfarenheter bland ledare som varit med i de största sammanhangen.

Gruppen leds i dag av Mary Robinson, Irlands första kvinnliga president, som bistås av FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-Moon och Graça Machel, Moçambiques första utbildningsminister som var gift med Mandela.

Presidentens agerande och till synes grundlösa anklagelser om valfusk riskerar att skada USA:s demokratiska statsskick, anser de.

"De som tjänar på det nuvarande dödläget är autokratiska ledare och illasinnade aktörer som vill underminera demokrati och rättssäkerhet världen över", skriver gruppen.

Andra medlemmar är Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland, Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf och Colombias tidigare president Juan Manuel Santos.

USA:s tidigare president Jimmy Carter, den sydafrikanske biskopen Desmond Tutu och Finlands tidigare president Martti Ahtisaari är medlemmar som tituleras emeritus.