Två nya coronafall – nu får max tio vuxna samlas i Kronoby

Två nya coronafall har konstaterats inom Soite. Åtminstone det ena hör till smittkedjan i Kronoby. Zoom
Foto: Arkiv/Vilhelmina Öhman

Två nya coronafall har konstaterats inom Soite. Åtminstone det ena hör till smittkedjan i Kronoby.

Två nya coronafall har konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, och nu ger myndigheterna en stark rekommendation för Kronobyborna om samlingar på max tio personer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åtminstone det ena av de två fall Soite rapporterar om på onsdagen har koppling till smittkedjan som startade på en familjefest i Kronoby kommun den 7 november. Det andra fallet utreds ännu och där är inte smittkällan helt klar i det här skedet.

Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp hade möte på ondagen och kom med en stark rekommendation specifikt för Kronoby: Fler än tio vuxna får inte samlas på samma ställe under hela resten av november månad, alltså till den 30 november. Den här rekommendationen gäller både privata familjesammankomster och offentliga sammankomster.

Gruppen konstaterade att smittläget i Kronoby kräver att Soite tar till specialåtgärder i kommunen. Medan coronaläget i övriga sjukvårdsdistriktet är mycket lugnt har incidensen i Kronoby skenat iväg. Den ligger nu på 172 fall per 100 000 invånare. Det kan jämföras med sjukvårdsdistriktet som helhet, där incidensen i måndags var 23. 

För resten av Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt gäller de tidigare rekommendationerna:
- Rekommendation om munskydd är i kraft
- Alla som kan rekommenderas jobba på distans
- Max 50 personer får träffas på offentliga sammankomster. Fler än så enbart om säkerhetsavstånd och god handhygien kan garanteras. Denna rekommendation gäller alltså inte i Kronoby, där är gränsen 10.

Myndighetsgruppen som gett rekommendationen för Kronoby består av representanter från Mellersta Österbottens social- och hälsovådssamkommun Soite, Regionförvaltningsverket, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och NTM-centralen.

De nya restriktionerna för Kronoby innebär att kommunen nu har de hårdaste coronarestriktionerna i Österbotten. I Jakobstadsregionen finns ännu en begränsning på samlingar med max tio personer, men den gäller enbart privata sammankomster. På offentliga sammankomster får 20 personer träffas, och fler än så om säkerheten kan tryggas. 

Annons

Rubriken ändrad 13:44, gränsen gäller tio vuxna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mera vaccin väntas till Finland i vår – chefsöverläkare Peter Nieminen: Nu ser det ljusare ut

Peter Nieminen, chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus.
Foto: Vasa centralsjukhus

Peter Nieminen, chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus.

Om allt går enligt planerna får Finland tillgång till större leveranser vaccin redan i april. Det är goda nyheter även för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan