|

IL: Överläkare vill se ett slut på snustrafiken över riksgränsen

Överläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt hoppas folk undviker fritidsresor över landets gränser. Zoom
Foto: Anssi Jokiranta/SPT

Överläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt hoppas folk undviker fritidsresor över landets gränser.

Överläkare Markku Broas vid Lapplands sjukvårdsdistrikt säger till Iltalehti att risken är stor för att de nya virusmutationerna sprider sig med resande över landets gränser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trafiken över gränsen mellan Sverige och Finland kan få epidemin att blossa upp fort, säger Markku Broas, som är ledande överläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, till Iltalehti.

Frågan om eventuella begränsningar i gränstrafiken är ett av de teman som diskuteras under regeringens sammanträde på onsdagskvällen. I synnerhet för SFP är frågan om möjligheten att ta sig över gränsen till Sverige en hård nöt, skriver Iltalehti.


Trafiken mellan svenska Norrbotten och Lappland har varit livlig trots coronapandemin. På den svenska sidan är epidemiläget betydligt svårare än på den finska, vilket oroar Broas.

– Skillnaden mot Lapplands sjukvårdsdistrikt är 20-faldig. Om den nya virusvarianten, som sprids snabbt och smittar enkelt, på grund av gränstrafiken sprider sig förändrar det vår epidemiologiska situation, säger Broas till Iltalehti.

Annons

Han vill därför se att man minskar på trafiken över riksgränsen.

– Det görs shoppingresor och hämtas snus, något som på ett sätt är onödigt, och som man borde ha förstånd att upphöra med. Det görs många fritidsresor och var och en borde förstå att begränsa dem, säger Broas.

Visa fler
|

Händer i dag: Hälsomyndigheterna informerar om epidemiläget

Strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet och överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd. Arkivbild.
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

Strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet och överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd. Arkivbild.

Det är torsdag vilket innebär att hälsomyndigheterna håller sitt veckovisa informationsmöte om coronaläget.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan