Österbottens coronasamordningsgrupp kom på fredagen med en ny stark rekommendation om att all gruppfritidsverksamhet som hålls inomhus ska avbrytas. Rekommendationen gäller från och med nu och fram till den sista februari.

Inom Vasa stad innebär det här dels att alla motions- och idrottsträningar som ordnas under kvällar och helger för personer över 20 år inhiberas i de idrottslokaler som staden förvaltar. Det vill säga idrottscentret, idrottshallen, Silverias idrottslokaler, skyddsrummet i Orrnäs, skolornas gymnastiksalar samt simhallen.

Gruppfritidsverksamheten för barn och unga kan däremot fortsätta i lokalerna enligt tidigare gällande restriktioner. Då får grupperna bestå av högst tio personer och det gäller fortsättningsvis att hålla säkerhetsavstånd samt att använda munskydd i omklädningsrummen.

De nya rekommendationerna påverkar även medborgarinstitutet Almas verksamhet i Vasa och Laihela. Under februari blir det antingen paus eller distansundervisning i kurserna.

Almas verksamhet i Storkyro påverkas däremot inte, och inte heller Taikon som erbjuder grundundervisning i konst. Man påminner dock om att den starka rekommendationen om munskydd för personer över 12 år samt säkerhetsavstånd fortsättningsvis gäller.