|

Blodtjänst samarbetar med Facebook – vill hitta nya blodgivare

Blodtjänst samarbetar nu med Facebook får att hitta nya blodgivare. Arkivbild. Zoom
Foto: Catariina Salo/SPT

Blodtjänst samarbetar nu med Facebook får att hitta nya blodgivare. Arkivbild.

Det behövs 800 blodgivare dagligen för att fylla behovet av blod. Nu slår sig Blodtjänst ihop med Facebook för att hitta nya givare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Blodtjänst vid Finlands Röda Kors (FRK) börjar samarbeta med Facebook för att få personer i åldern 18–65 att ge blod. Den nya funktionen skickar aviseringar när blodgivningsställen som finns i användarens närhet behöver blodgivare.

Vid Blodtjänst gläds man åt att Facebook har infört den nya blodgivarfunktionen i Finland. Med hjälp av den hoppas man nå nya blodgivare och påminna gamla om att kontinuerligt ge blod. Det behövs dagligen cirka 800 blodgivare för att upprätthålla sjukhusens behov.

Sedan Facebook lanserat blodgivarfunktionen 2017 har över 70 miljoner personer anmält intresse av blodgivning. Finland är det första nordiska landet att införa funktionen.

Det behövs 800 blodgivare om dagen för att uppfylla sjukhusens behov. Arkivbild.
Foto: Linnea de la Chapelle

Det behövs 800 blodgivare om dagen för att uppfylla sjukhusens behov. Arkivbild.


Via blodgivarfunktionen han Facebookanvändare mellan 18 och 65 år kan meddela att de vill bli blodgivare. När man visat sitt intresse får man aviseringar och påminnelser om att donera blod. Det går att bli förstagångsgivare fram till att man fyller 59 år.
Annons

Den som vill anmäla sig anger bara att hen är villig att bli blodgivare och förbinder sig inte till något. Facebook begär inga uppgifter av användarna eller delar information med Blodtjänst.

Funktionen hittas genom att söka på ordet blodgivning på Facebook.

Blodgivning

  • Varje donation kan hjälpa upp till tre patienter.
  • Det behövs 800 donationer varje arbetsdag för att tillgodose patienters behov i Finland.
  • Blodtjänst behöver minst 20 000 nya givare per år.
  • 2019 samlade Blodtjänst nästan 200 000 bloddonationer.
  • Blodplättarna, som exempelvis ges till cancerpatienter, kan bara förvaras i fem dagar. Därför behövs regelbundna donationer under hela året och nya donatorer varje dag.
  • Blodtjänst samlar endast in blod för att tillgodose behoven hos finska sjukhus.
  • Unga kvinnor mellan 18-25 år rekommenderas att donera blod högst en gång per år, medan andra kvinnor högst 2-3 gånger per år och män högst 3-4 gånger per år. Lägsta intervallet mellan bloddonationer är 91 dagar för kvinnor och 61 dagar för män.
  • Facebooks funktion för bloddonation tar inte hänsyn till om du kan donera eller inte. På Blodtjänsts sajt kan du kontrollera om du kan ge blod.
  • Att donera blod är tryggt även under pandemin.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

HS: S-gruppen måste betala för bärgningen av Ever Given

S-gruppen måste ersätta egyptiska staten för bärgningen av fraktfartyget Ever Given som blockerade Suez-kanalen i slutet av mars.
Foto: SPT

S-gruppen måste ersätta egyptiska staten för bärgningen av fraktfartyget Ever Given som blockerade Suez-kanalen i slutet av mars.

Enligt internationella maritima överenskommelser är ägarna av frakten ansvariga för kostnaderna att bärga den, rapporterar Helsingin Sanomat.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan