|

Andra svåra deltävlingen i Melodifestivalen – Eva och Ewa trallar glatt

Eva Rydberg och Ewa Roos medverkar med låten "Rena rama ding dong". Zoom
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Eva Rydberg och Ewa Roos medverkar med låten "Rena rama ding dong".

Klubbiga poplåtar får konkurrens av nostalgihumor och "PRO-versionen av Samir och Viktor" i Melodifestivalens andra deltävling.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Veckans låtar

  • 1. Anton Ewald – "New religion"
  • 2. Julia Alfrida – "Rich"
  • 3. Wahl featuring Sami – "90-talet"
  • 4. Frida Green – "The silence"
  • 5. Eva Rydberg och Ewa Roos – "Rena rama ding dong"
  • 6. Patrik Jean – "Tears run dry"
  • 7. Dotter – "Little tot"
 
Anton Ewald tävlar med bidraget
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Anton Ewald tävlar med bidraget "New religion". Pressbild.Anton Ewald slog igenom i Melodifestivalen med låten "Begging" 2013 – hans nya bidrag "New religion" är en välproducerad poplåt med lika stor hitpotential. Vid andra genomlyssningen har låten redan hunnit bädda ner sig tryggt i hjärnans minnescentra och tycks var där för att stanna.

Att gå vidare till Melodifestivalen via musiktävlingen "P4 Nästa" brukar sällan resultera i någon framgångssaga. Men årets "P4 Nästa"-deltagare Julia Alfrida är uppbackad av rutinerade Melodifestivallåtskrivare som Melanie Wehbe och Jimmy Jansson. Låten "Rich" är en kaxig, svårplacerad poplåt som tycks göra anspråk på delar av Billie Eilish-soundet.

Annons
Förskoleanthem


Trea ut i veckans deltävling är debutanterna Wahl featuring Sami och låten "90-talet" – och det är här som humorkampen inleds. Det blir svensk hiphop som vi känner den 2021, men med nostalgiska tillbakablickar till en tid med MC Hammer, hårsprej, "När vi gräver guld i USA" och annat som lämnats vid millenniegränsen. "O, jag vet det låter galet, ge mig tillbaks 90-talet" sjunger duon. Ett förskoleanthem för dagens 30-plussare.

Debutanten Frida Green bjuder på sin storslagna röst i bidraget "The silence". Bland låtskrivarna återfinns den tidigare Melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl, och det förekommer tydliga likheter mellan "The silence" och schlagerläkarens två senaste bidrag i tävlingen.


Dotter avslutar


Eva Rydberg och Eva Roos kallas av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för "PRO-versionen av Samir och Viktor". Duons bidrag "Rena rama ding dong" låter precis som man tror: Dansbandstralligt med låtrader som ”Kom allihopa nicke-docka med oss, dansa loss, sing-a-long, rena rama ding-dong”. Ett bidrag för dem som avfärdade 90-talet, och snarare vurmar för mittpartiet av det förra seklet.

Näst sist ut är Patrik Jean, en av låtskrivarna bakom förra årets vinnarbidrag "Move", men som nu har valt att ställa sig framför tv-kamerorna. Hans bidrag "Tears run dry" är en midtempolåt i popligan med falsettpartier.

Fjolårstvåan "Dotter" avslutar deltävlingen. Låten "Little tot" är en klubbig poplåt om allting som är fel med vår generation, med en förhoppning om att framtidens barn inte blir som vi. Om den sår ett frö till förändring, eller bara blir någonting att svänga höfterna till i väntan på undergången, återstår att se.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Shirley Clamp om Melodifestivalen: En risk för oss veteraner

På lördagskvällen leder Shirley Clamp Andra chansen i Melodifestivalen, tillsammans med Christer Björkman.
Foto: Claudio Bresciani/TT

På lördagskvällen leder Shirley Clamp Andra chansen i Melodifestivalen, tillsammans med Christer Björkman.

Shirley Clamp programleder Andra chansen tillsammans med sin gamla kompis Christer Björkman. Men att själv tävla igen känns vanskligt. – Det är väldigt "risky" att ställa upp, speciellt för oss veteraner, säger hon.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan