|

Polisen varnar: Klicka inte på länkar och lämna inte ut dina uppgifter om du inte väntar på post

Följderna av bedrägeriet ser olika ut beroende på vilket operativsystem offret använder, meddelar polisen. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Följderna av bedrägeriet ser olika ut beroende på vilket operativsystem offret använder, meddelar polisen.

Flera finländare har blivit utsatta för bedrägerier som begåtts i bland annat Posten och Postnords namn, skriver Polisen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen har fått kännedom om flera fall där finländare har blivit utsatta för bedrägerier som begåtts i olika postföretags namn.

Offren får ett sms som skickats i till exempel Postens eller Postnords namn. Därefter uppmanas mottagaren att installera företagets applikation genom en länk som finns i textmeddelandet.

Om mottagarens telefon använder operativsystemet Android och klickar på länken installeras ett sabotageprogram i telefonen som gör att apparaten skickar upp till tusentals meddelande utomlands på kundens räkning, skriver polisen.

De som använder operativsystemet IOS uppmanas i sin tur i bedrägerimeddelandet att via länken logga in med sin Apple ID-kod i en tjänst som liknar den applikation som används av det äkta postföretaget. Brottslingarna kan på det här sättet komma åt till exempel kreditkortsuppgifter som finns i telefonen.

Annons
Polisen säger att vartdera gärningssättet är synnerligen skadligt. Dessutom kan innehållet i meddelandet ändras, vilket gör det svårt för polisen att beskriva innehållet exakt.

"Det är enklast att skydda sig mot den här typens bedrägerier genom att inte lämna ut sina personliga uppgifter, använda tvåstegsverifiering och genom att vara ytterst försiktig beträffande länkar i meddelanden", säger kriminalinspektör Mikko Rauhamaa vid polisens Cyberbrottscentrum i ett pressmeddelande.

Vad gör jag om jag blir utsatt?

  • Om du får ett textmeddelande från ett företag som verkar bekant ska du inte klicka på länken, inte skicka dina kortuppgifter, inte ge dina nätbankskoder och inte ladda ned applikationer som skickats med någon länk.
  • Om du har överlämnat dina nätbankskoder eller dina kortuppgifter ska du underrätta din bank omedelbart och därefter göra en polisanmälan.
  • Om du har laddat ner ett sabotageprogram i din telefon eller gett din Apple ID-kod ska du byta ditt Apple ID-lösenord, underrätta din telefonoperatör och göra en polisanmälan.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kommunalvalet skjuts upp – oppositionen rasar över beslutet

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) berättade på lördagen om beslutet att skjuta upp kommunalvalet till den 13 juni på grund av smittläget i coronaepidemin.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) berättade på lördagen om beslutet att skjuta upp kommunalvalet till den 13 juni på grund av smittläget i coronaepidemin.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd förelåg en risk att över 11 000 personer hade smittas av coronaviruset per dag om valet hade ordnats i april.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan