Polisen har fått kännedom om flera fall där finländare har blivit utsatta för bedrägerier som begåtts i olika postföretags namn.

Offren får ett sms som skickats i till exempel Postens eller Postnords namn. Därefter uppmanas mottagaren att installera företagets applikation genom en länk som finns i textmeddelandet.

Om mottagarens telefon använder operativsystemet Android och klickar på länken installeras ett sabotageprogram i telefonen som gör att apparaten skickar upp till tusentals meddelande utomlands på kundens räkning, skriver polisen.

De som använder operativsystemet IOS uppmanas i sin tur i bedrägerimeddelandet att via länken logga in med sin Apple ID-kod i en tjänst som liknar den applikation som används av det äkta postföretaget. Brottslingarna kan på det här sättet komma åt till exempel kreditkortsuppgifter som finns i telefonen.

Polisen säger att vartdera gärningssättet är synnerligen skadligt. Dessutom kan innehållet i meddelandet ändras, vilket gör det svårt för polisen att beskriva innehållet exakt.

"Det är enklast att skydda sig mot den här typens bedrägerier genom att inte lämna ut sina personliga uppgifter, använda tvåstegsverifiering och genom att vara ytterst försiktig beträffande länkar i meddelanden", säger kriminalinspektör Mikko Rauhamaa vid polisens Cyberbrottscentrum i ett pressmeddelande.

Vad gör jag om jag blir utsatt?

  • Om du får ett textmeddelande från ett företag som verkar bekant ska du inte klicka på länken, inte skicka dina kortuppgifter, inte ge dina nätbankskoder och inte ladda ned applikationer som skickats med någon länk.
  • Om du har överlämnat dina nätbankskoder eller dina kortuppgifter ska du underrätta din bank omedelbart och därefter göra en polisanmälan.
  • Om du har laddat ner ett sabotageprogram i din telefon eller gett din Apple ID-kod ska du byta ditt Apple ID-lösenord, underrätta din telefonoperatör och göra en polisanmälan.