|

Vapaavuori böjer sig för trycket – vill inte framstå som oansvarig

Helsingfors överborgmästare Jan Vapaavuori (Saml) föreslog coronalättnader, men fick kritik av högre makter. Nu kryper han till korset och utlovar hårdare restriktioner i stället. Arkivbild. Zoom
Foto: Mikael Sjövall/SPT

Helsingfors överborgmästare Jan Vapaavuori (Saml) föreslog coronalättnader, men fick kritik av högre makter. Nu kryper han till korset och utlovar hårdare restriktioner i stället. Arkivbild.

Efter en åsiktsskillnad med statsminister Sanna Marin (SDP) backar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) och utlovar hårdare coronarestriktioner i stället för lättnader.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) fick kritik av statsminister Sanna Marin (SDP) i helgen med anledning av att Helsingfors planerar att åtminstone delvis återgå till närundervisning i skolorna. Marin ansåg att Helsingfors beslut att lätta på coronarestriktionerna var oansvarigt.

Vapaavuori och flera ledande Helsingforspolitiker har försvarat beslutet, men på måndag eftermiddag gav Vapaavuori efter för trycket och utlovade hårdare restriktioner i stället.

–  Jag har tidigarelagt huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupps möte till i morgon, så att vi omedelbart kan ta ställning till ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar. Epidemiläget är dåligt. Hårdare restriktioner är att vänta, skriver Vapaavuori på Twitter.

Vapaavuori tog dock inte ställning till frågan om skolorna. Enligt planen återgår skolorna till begränsad närundervisning efter sportlovsveckan, det vill säga nästa vecka.

Annons
Ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar trädde i kraft på måndagen. Med hjälp av den blir det möjligt för myndigheterna att stänga bland annat privata gym, nöjesparker och badinrättningar.

Vissa av ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar är tillfälliga.


Rättad 19.25: Jan Vapaavuoris korrekta titel är borgmästare.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

SE BILDER: Upp till 300 personer deltog i demonstration mot coronarestriktioner i Helsingfors

Upp till 300 personer deltog i en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors centrum på lördagen. Polisen grep flera demonstranter.
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Upp till 300 personer deltog i en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors centrum på lördagen. Polisen grep flera demonstranter.

Polisen grep tjugo personer som vägrade följa polisens instruktioner på en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors på lördagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan