|

Den gemensamma ansökan till andra stadiets utbildning öppnar i dag

Den gemensamma ansökan till andra stadiets utbildning öppnar på tisdagen och stänger om en månad. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Den gemensamma ansökan till andra stadiets utbildning öppnar på tisdagen och stänger om en månad.

Alla som går ut grundskolan i vår har en skyldighet att i vårens gemensamma ansökan söka till en utbildning på andra stadiet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den gemensamma ansökan till andra stadiets utbildning öppnar i dag, tisdag, och stänger den 23 mars.

Den uppdaterade läropliktslagen träder i kraft i augusti. Däremot trädde redan bestämmelserna om den nya skyldigheten att söka en utbildning på andra stadiet i kraft vid årsskiftet. Det innebär bland annat att skyldigheten att söka en utbildning fortsätter ända tills man får en studieplats, även om man inte får någon studieplats vid den gemensamma ansökan i vår.

I och med den uppdaterade läropliktslagen upphör läroplikten i fortsättningen vid 18 års ålder, om man inte avlägger studentexamen eller yrkesexamen innan dess. Studierna på andra stadiet blir också avgiftsfria i och med reformen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kommunalvalet skjuts upp – oppositionen rasar över beslutet

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) berättade på lördagen om beslutet att skjuta upp kommunalvalet till den 13 juni på grund av smittläget i coronaepidemin.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) berättade på lördagen om beslutet att skjuta upp kommunalvalet till den 13 juni på grund av smittläget i coronaepidemin.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd förelåg en risk att över 11 000 personer hade smittas av coronaviruset per dag om valet hade ordnats i april.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan