|

Medier: Finland övergår till coronafas 2 på onsdag

Enligt medieuppgifter är coronafas 1 inte längre tillräcklig i Finland. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Enligt medieuppgifter är coronafas 1 inte längre tillräcklig i Finland.

Enligt medieuppgifter rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd en övergång till följande coronafas i Finland. Regeringen möts för att diskutera frågan på onsdag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt flera mediers uppgifter kommer regeringen att fatta beslut om att övergå till följande coronafas, fas 2, på onsdag.

Nyhetsbyrån STT rapporterar att Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar en övergång till följande fas.

 
Enligt nyhetsbyråns uppgifter från regeringskällor uppskattar man att fas 2 inte kommer att räcka långt med tanke på Nylands snabbt försämrade coronaläge.

En regeringskälla har antytt detsamma för MTV Uutiset. Källan uppger att det är möjligt för olika områden i landet att gå över till fas 2 vid olika tidpunkter.
Annons

Läs också: Regeringskvintetten samlad redan i kväll – coronaläget väcker oro

Källan uppskattar också att regeringen måste ta ställning till om lagen om smittsamma sjukdomar längre är tillräcklig, eller om beredskapslagen behöver införas igen.

Enligt Yles uppgifter gäller Institutet för hälsa och välfärds rekommendation om fas 2 endast Satakunta och Nyland.


De olika coronafaserna


För tillfället är hela Finland i fas 1.

Den första fasen innebär begränsningar och rekommendationer om exempelvis distansarbete, munskydd, stängda offentliga utrymmen och distansstudier för andra stadiet och högskolor.

Läs också: Regeringen uppdaterade hybridstrategin – det här innebär de olika faserna

Fas 2 införs då epidemin börjar få snabb spridning eller då muterade virusvarianter hotar läget. Fas 2 leder till ännu striktare begränsningar, exempelvis i form av att köpcenters allmänna utrymmen helt kan stängas.

Den tredje fasen är undantagsförhållanden, och den kan innebära bland annat begränsningar i rörelsefriheten.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Coronavaccinets biverkningar visar att immunförsvaret jobbar

Fimea har fått in en mängd anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna och publicerar statistik flera gånger i veckan.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Fimea har fått in en mängd anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna och publicerar statistik flera gånger i veckan.

Myndigheterna har fått in många anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna. De vanligaste är trötthet, huvudvärk och ömhet i armen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan