|

Händer i dag: Regeringen konstaterar att undantagsförhållanden råder i landet

Statsminister Sanna Marin (SDP) skrev på Twitter i fredags att regeringen kommer utlysa undantagstillstånd på måndagen. Zoom
Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) skrev på Twitter i fredags att regeringen kommer utlysa undantagstillstånd på måndagen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) uppgav i fredags att regeringen på måndag kommer konstatera att undantagsförhållanden råder i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I dag, måndag, konstaterar regeringen att undantagsförhållanden råder i hela landet. Det uppgav statsminister Sanna Marin (SDP) på Twitter i fredags.

 

På Twitter skriver Marin att coronaläget är allvarligt och försämras snabbt. Regeringen vill utlysa undantagstillstånd i tre veckor i mars för att hindra spridningen av coronavirusvarianterna.

Undantagsförhållanden konstateras i samråd med presidenten. Statsministern och republikens president Sauli Niinistö har tidigare diskuterat situationen och det råder redan nu ett samförstånd om undantagsförhållanden. Ett formellt konstaterande väntas.
Annons
Undantagstillståndet utlyses främst för att stänga restaurangerna, vilket juridiskt inte är möjligt på något annat sätt. Stängningen genomförs med hjälp av grundlagens paragraf 23, vilken förutsätter undantagsförhållanden.

Undantagstillståndet ska gälla den 8–28 mars.

Följ direktrapporteringen från regeringens presskonferens klockan 13.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Yle: EU:s vaccinintyg kan vara tillgängligt vid midsommar

I juni kan finländare på resa troligen visa att de fått coronavaccin genom att visa upp en så kallad QR-kod i nättjänsten Mina Kanta.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

I juni kan finländare på resa troligen visa att de fått coronavaccin genom att visa upp en så kallad QR-kod i nättjänsten Mina Kanta.

Genom att logga in i Mina Kanta-tjänsten ska man som resenär kunna visa att man vaccinerats, skriver Svenska Yle.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan