Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 392 nya fall av coronaviruset på måndagen. Det innebär att sammanlagt 58 064 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins start.

Fram till i fredags handlade totalt 1 232 av alla bekräftade fall om muterade virusvarianter.

Sammanlagt 210 coronapatienter vårdades i fredags på sjukhus runtom i landet, av dem behövde 38 intensivvård. Enligt fredagens uppgifter har sammanlagt 742 personer avlidit till följd av coronaviruset i Finland.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 128. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 253,9, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 151,6 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 124,4, enligt THL (THL:s siffror uppdateras med fördröjning, enligt Vasa sjukvårdsdistrikts egen rapportering är incidensen på måndagen 114).

Antalet vaccinerade personer är enligt söndagens uppgifter totalt 370 874 personer. Enligt Institutet för hälsa och välfärds vaccinkarta har omkring 98 410 personer vaccinerats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 36 265 personer i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och 13 226 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt.

 

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.