|

Nu råder undantagsförhållanden i Finland – lagförslag om restaurangstängning inlämnat till riksdagen

Statsminister Sanna Marin (SDP) vid regeringens presskonferens på måndagen. Zoom
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin (SDP) vid regeringens presskonferens på måndagen.

Regeringen har nu lämnat in ett lagförslag till riksdagen om att restauranger tillfälligt ska stänga i tre veckor från och med måndag den 8 mars.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På grund av epidemiläget i landet råder nu undantagsförhållanden i Finland. Det konstaterade regeringen – i samråd med republikens president – på måndagen.

Undantagsförhållandena börjar gälla omedelbart och är i kraft tills vidare. Enligt regeringen finns det i nuläget dock inget omedelbart behov av att ta i bruk beredskapslagen.

Läs också: Direktrapportering från regeringens presskonferens – Marin utesluter inte utegångsförbud

I ett pressmeddelande på statsrådets webbplats konstaterar man att antalet fall av covid-19 har ökat i mycket snabb takt i Finland sedan början av februari 2021. Speciellt antalet smittfall som orsakats av varianter av coronaviruset har klart ökat, "vilket kan leda till att epidemin accelererar ytterligare och att sjukhus- och intensivvården belastas avsevärt om man inte lyckas minska antalet smittfall", sägs det i pressmeddelandet.

Annons

 

Lagförslag om restaurangstängning inlämnat

Omedelbart efter att man konstaterat att det råder undantagsförhållanden lämnade statsrådet också in en regeringsproposition till riksdagen där man föreslår en temporär ändring av lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet. I propositionen föreslås att restauranger och andra företag inom förplägnadsbranschen som är öppna för allmänheten – till exempel kaféer, barer, nattklubbar och terrasser – temporärt ska hållas stängda för kunder i tre veckor, från 8 mars till 28 mars. Det är dock tillåtet att sälja hämtmat.

Stängningen gäller företag i de sjukvårdsdistrikt där coronaepidemin befinner sig i accelerations- eller samhällsspridningsfasen.

Ett undantag är personalrestauranger och andra restauranger som inte är öppna för allmänheten, till exempel matsalar på äldreboenden.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

SE BILDER: Upp till 300 personer deltog i demonstration mot coronarestriktioner i Helsingfors

Upp till 300 personer deltog i en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors centrum på lördagen. Polisen grep flera demonstranter.
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Upp till 300 personer deltog i en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors centrum på lördagen. Polisen grep flera demonstranter.

Polisen grep tjugo personer som vägrade följa polisens instruktioner på en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors på lördagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan