Svenska Yle: Finland gick miste om miljoner i skatteintäkter när Vasa sjukvårdsdistrikt köpte datasystem

När Vasa sjukvårdsdistrikt och tre andra sjukvårdsdistrikt beställde nytt patientdatasystem gjordes affären med leverantörens irländska dotterbolag i stället för med det finska, avslöjar Svenska Yle. Zoom
Foto: Arkkv/Mikael Nybacka

När Vasa sjukvårdsdistrikt och tre andra sjukvårdsdistrikt beställde nytt patientdatasystem gjordes affären med leverantörens irländska dotterbolag i stället för med det finska, avslöjar Svenska Yle.

Irland får skatteintäkter när finländska sjukvårdsdistrikt köper datasystem för 300 miljoner euro – medan Finland lämnas utan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När Vasa sjukvårdsdistrikt tillsammans med tre andra sjukvårdsdistrikt beställde ett nytt patientdatasystem från det amerikanska företaget Cerner  för ett år sedan gjordes affären med koncernens irländska dotterbolag i stället för med det finländska. Det här framkommer i Svenska Yles granskande program Spotlight

Enligt Spotlight kom Cerner på så sätt undan med att betala klart mindre skatt på affären värd nästan 300 miljoner euro. Och Finland gick miste om kanske så mycket som 14 miljoner euro i bolagsskatt. För sjukvårdsdistrikten påverkade arrangemanget inte priset. 

Det statligt ägda KL-Kuntahankinnat har skött upphandlingen åt sjukvårdsdistrikten. Därifrån säger man i e-post till Svenska Yle att det i allmänhet är leverantören som avgör vilket av koncernens bolag som deltar i upphandlingen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Dagens fall finns i Närpes, Laihela och Jakobstad – "Det är lugnt just nu, men visst är vi lite spända"

Chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus.

Jakobstadsregionen har två fall medan Närpes och Laihela har ett vardera. – Det är fråga om kända smittkedjor, säger VCS:s  chefsöverläkare Peter Nieminen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan