|

Tre i Polen frias för Madonnabild med regnbågsgloria

Polska aktivister utanför domstolen i Plock. Zoom
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polska aktivister utanför domstolen i Plock.

De åtalades för att ha spridit bilder av jungfru Maria i regnsbågsgloria och riskerade fängelse för att ha kränkt religiösa känslor. Men nu frikänns tre hbtq-aktivister av polsk domstol eftersom de inte anses ha haft som uppsåt att kränka någon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Målet för aktivisterna var att visa stöd för hbt-individer, att kämpa för deras lika rättigheter, säger domaren Agnieszka Warchol i Plock.

Polen beskrivs ofta som ett av de mest homofobiska länderna i Europa. Flera småstäder har utropat "hbtq-fria zoner", ärkebiskopen har kallat hbtq-aktivism den "regnbågsfärgade pesten" och det styrande Lag och rättvisa (PIS) anklagas för att piska upp hatiska känslor.

Fallet i Plock går tillbaka till 2019 när affischer föreställande jungfru Maria började dyka upp på soptunnor och bajamajor nära en kyrka. Bilderna liknande den för Polen ikoniska Svarta madonnan i Czestochowa– men med regnbågsgloria.

Tidigare den veckan hade PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski kallat hbtq-rättigheter "ett hot".

Annons

Aktivisterna borde aldrig ha ställs inför rätta, anser Amnesty International. "De riskerade två års fängelse bara för att de har stått upp för hbtq-rättigheter i ett klimat av hat och diskriminering i Polen" skriver människorättsorganisationen i ett uttalande.

|

Hela festen smittades av corona – "Inte läge för middagsbjudningar"

Alla 20 deltagare på en fest smittades av corona.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT

Alla 20 deltagare på en fest smittades av corona.

Samtliga 20 personer som deltog i en fest i Östergötland smittades av coronaviruset, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan